Петър Москов вероятно ще получи обвинение за ваксините

Петър Москов вероятно ще получи обвинение за ваксините

Петър Москов , министър на здравеопазването , ще бъде подведен под отговорност за скандала с ваксините, който избухна в началото на годината, коментира Дневник. Обвинение ще получат и двама негови заместници. Москов трябва да се яви в следствието идната седмица.


Румяна Арнаудова , говорителка на главния прокурор, е казала, че едва в понеделник прокуратурата ще каже, ако има какво.


Ще припомним, че в началото на тази година бе образувано досъдебно производство за бартера на ваксини между България и Турция, осъществен през 2015г.
Тогава Турция дари на страната ни 100 000 дози петвалентна ваксина „Пентаксим“. Ваксината е превенциия срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилусинфлуенца. Тази ваксина се използва масово, защото през първата година на децата се прави имунизация точно срещу тези болести.


Като бонус с ваксината е изпратена и ваксина "Еувакс B" срещу Хепатит B. Тази ваксина е забранена у нас и МЗ огласи, че е прибрана в склад и ще се използва в случай на бежанска вълна.


В замяна на жеста на Турция, българската държава се ангажира да дари на Турция 5 милиона дозиваксини срещу БЦЖ, произведени в страната.


Цел на разследването, започнало в началото на годината, е да установи дали е било икономически целесъобразно да бъдат закупени тези ваксини.


По този казус вече има един обвиняем. Повдигнато е обвинение на Росен Алексиев, представител на държавната фирма "Бул Био", за безстопанственост. Обвинението е относно произведените повече от един милион ампули без етикет с ваксини срещу тетанус, поръчани от турската фирма "Тюрк илач".

   

0 коментарa

Виж още