Петя Първанова: Бунтът е добре подготвен от афганистанци

Петя Първанова: Бунтът е добре подготвен от афганистанци

Бунтът, на който бяхме свидетели през вчерашния ден, е бил добре организиран и е започнал едновременно от няколко страни в бежанския лагер в Харманли, заяви категорично Петя Първанова, председател на Държавната агенция за бежанците, в студиото на БТВ тази сутрин.

Тя каза, че у нас се появяват проблеми, с които са се сблъсквали и в останалите държави, приютяващи бежанци. Тя припомни случаите с бежанските лагери в Кале, Германия и остров Лесбос. Възниква въпроса защо не се връщат проблемни мигранти, след като има сключено споразумение за реадмисия.

Първанова обясни, че всички лица, които обжалват решението на административния орган, в случая това е Държавна агенция за бежанците, получават подслон и храна до окончателно решение.

Беше категорична, че днес сутринта положението в лагера е спокойно и в следващите дни усилено ще се работи по възстановяване на нанесените материални щети. На място ще пристигат и представители на застрахователите.

Цялата нощ служители на центъра, съвместно със социални работници, са посетили всички помещения с граждани от Афганистан, като трима от тях са били прегледани в болница заради различни оплаквания.

Г-жа Първанова отхвърли твърдението, че бунтът е причинен от недоволството на бежанците заради поставената карантина и липсата на медицинска помощ. Според нея всички болни са диагностицирани и се лекуват в центъра. В лагера работят лекар и медицинска сестра, като два пъти в седмицата има посещение на общопрактикуващ лекар, придружен от педиатър и гинеколог. Един дерматолог от Хасково е дал съгласие да преглежда мигранти по график.

Медицинските екипи от страната ще дойдат в лагера по предварително уточнен план, а предвидените помещения за тях ще бъдат ремонтирани възможно най- бързо.

Припомняме, че вчера към 12 ч. на обяд, се вдигна бунт в бежанския лагер в Харманли. Мигранти обстрелваха полиция и жандармерия с камъни, бяха запалени няколко помещения. Всчко утихна до вечерните часове, когато с нови сили мигрантите се надигнаха, започнаха да чупят всичко в помещенията, предназначени за хранене и сън. Беше изпозвано водно оръдие срещу тях. Сред полицаите и сред мигрантите има ранени, около 300 човека са арестувани.

   

0 коментарa

Виж още