Плевнелиев и Соботка: България трябва да бъде в Шенген

Плевнелиев и Соботка: България трябва да бъде в Шенген

По въпросите за нелегалната миграция и сигурността, които са приоритетни за България и Чехия, двете страни споделят общи позиции. Президентският прессекретариат съобщи, че в рамките на официалното посещение на българския държавен глава в Прага и от разговора на президента на страната ни Росен Плевнелиев с министър-председателя на Чехия Бохуслав Соботка е стана ясно, че чешката страна напълно подкрепя затварянето на т.нар. Балкански миграционен маршрут, тъй като в условията на засилен миграционен натиск, отчита трудностите, които нашата страна среща при защитата на външните граници на Европейския съюз /ЕС/.

Президентът Росен Плевнелиев, припомни, че още през 2013 г. от началото на миграционната криза, страната ни действа адекватно и регистрира отговорно на всички мигранти пребиваващи на територията ни и стриктно се придържа към правилата зададено от Дъблин и Шенген. За охраната на външната граница на ЕС, Чехия ще ни окаже своята подкрепа, пише dariknews.bg.

Плевнелиев припомни, че страната ни бе сред първите държави членки, които посрещнаха миграционната вълна и въпреки ограничените си финансови възможности, предприе необходимите мерки за ограничаване на натиска срещу бежанците.

От своя стана Бохуслав Соботка коментира, че взетите от България мерки за опазването на външните граници на ЕС, значително са спомогнали за намаляване на миграционния натиск върху останалите страните от Централна и Западна Европа, което не бива да остава в сянка и допълни, че въпреки пречките при реализацията на споразумението ЕС - Турция, усилията за неговото прилагане трябва да продължат.

Президентът Росен Плевнелиев бе категоричен, че с действията си България е показала, че заслужава доверието на останалите държави членки и поясни, че можем да пазим ефективно външните граници на ЕС. Поради тази причина страната заслужава да бъде приета още на първия етап - с летищата и с пристанищата си - в Шенгенското пространство.

Според Соботка въпросът за присъединяването на България и Румъния към Шенген от тук насетне ще става все по-актуален, самият той изрази пълната подкрепа на Чешката република за членството на България в Шенген. На този етап, миграционната криза може да бъде преодоляна единствено с общ европейски подход и в сътрудничество със страните в кризисните региони.

Плевнелиев предупреди, че най-тежката криза, е кризата на разделението и призова за ускоряване на новите интеграционни проекти за Европа като например европейски енергиен съюз.

В Прага, основен акцент в разговорите на българския президент бе ситуацията в Югоизточна Европа и засилващите се интеграционните процеси в страните от Западните Балкани. Плевнелиев и Соботка бяха категорични, че в европейските и евроатлантическите структури интеграцията на страните от Западните Балкани трябва да продължи, тъй като този процес ще бъде гарант за мир и сигурност в региона, както и в цяла Европа. Двамата изразиха задоволство от политическият диалог на най-високо равнище между България и Чехия.

Като водеща аутсорсинг дестинация нашата страна има определени предимства, те бяха подчертани от Плевнелиев, който покани чешкия бизнес да се възползва от възможностите, които страната ни предлага на редица глобални компании. Страната ни разполага и с най-добрата иновационна екосистема на Балканите и предлага отлични условия за бизнес.

В Прага президентът Росен Плевнелиев и Чехия Ян Хамачек - председател на Камарата на депутатите в Парламента, заедно обсъдиха предстоящото сътрудничество в областта на миграционната криза, сигурността и отбраната, интеграцията на страните от Западните Балкани. Двамата открито споделиха позицията, че Балканите са фокус на европейската политика, а страните от региона се нуждаят от ясен сигнал в подкрепа на усилията им по пътя на европейската и евроатлантическата интеграция. Според двамата политици, актуалните кризи в Европа могат да бъдат преодолени единствено с общ европейски подход.

Акцент беше поставен и върху сътрудничеството между България и Чехия в сферата на отбраната и военнотехническата област, което беше определено като отлично. Чешката република планира увеличаване на разходите за отбрана до 1.4% от БВП, стана ясно на срещата.

   

0 коментарa

Виж още