Пловдивчани на протест заради изгорелия Тютюнев град

Пловдивчани на протест заради изгорелия Тютюнев град

Снощи пред оградата, срещу останките на изпепелените на 20 август - четири тютюневи склада, се събраха разтревожени пловдивчани.

Десетки жители на града оставяха цветя и се закичваха с траурни лентички в знак на почит пред пострадалите от Тютюневият град.

Плакати с надпис "Ако сградата ти е по-културна от теб, не я пали" се виждаха навсякъде сред протестиращите, които са категорични в исканията си - пълен отчет за собствеността на тютюневите складове от Община Пловдив, както и оставката на кмета Иван Тотев. Множеството заяви, че ще протестира и днес от 10:00 часа.

Все по-вероятна изглежда версията за умишлен палеж  на складовете, според разследващите вероятната причина също е палеж. В Пловдив, прокуратурата вече образува досъдебно производство, а общината събра кризисен щаб.

Тютюневите складове са разположени на над 5 хиляди дка площ и според запознати са построени през 20-те години на миналия век. Дълги година са били препълнени от хора и работа, но от близо две десетилетия пустеят. През 2005 година те бяха разпродадени.

Два от тютюневите складове са дарение на града, от тютюневия търговец Димитър Кудоглу и били посочени от него като доходоносни здания за осигуряване дейността на създадения от Кудоглу - Дом на здравето. Там, безплатно се провеждало лечението на най-бедните граждани на града. Самият Дом на здравето днес също е погубен.

Случайност или не, но двата склада на Кудоглу изгоряха точно на рождения му ден -  21 август.

Жителите на град Пловдив, са взели единодушно решение да принудят институциите да си свършат работата и да посочат виновниците за пожара.

Арх. Жана Джугаланова, старши експерт в Националния институт за недвижимото културно наследство поясни, че единият от изгорелите складове не е обявен за Паметник на културата.

Бони Петрунова - зам.-министър на културата отбеляза, че опожарените складове са частна собственост и това е основната причина да бъдат занемарени до такава степен. Складовете са продадени от Пловдивска община поясни още Петрунова, а собствениците трябва да платят възстановяването на тютюневите складове.

 

Източник: actualno.com

   

0 коментарa

Виж още