Повратна точка при лечението на множествената склероза

Повратна точка при лечението на множествената склероза

Лекарството, което променя имунната система е описано от медиците и от благотворителните организации, като "голямата новина" и "повратната точка" при лечението на множествената склероза /МС/.

Опитите, публикувани в списанието по медицина „New England Journal“, сочат, че лекарството може да забави увреждането на мозъка. Окрелизумаб е първото лекарство, дало добри резултати при прилагане в първичната прогресираща форма на заболяването.

Лекарството се предлага за употреба в САЩ и Европа. Множествената склероза се причинява от елемент, който атакува имунната система и кара част от мозъка да го приема като враждебен нашественик и да го атакува.

Той разрушава защитната обвивка, която обгръща кръглите нерви, наречени миелинова обвивка. Обвивката също действа като проводник и помага на електрическите сигнали да преминат и да се спуснат към нерва.

Засегнатата обвивка предпазва правилното функциониране на нервите и започва да се бори, за да осигури на мозъка нужният импулс, който да изпраща правилни сигнали към тялото. Това води до появата на следните симптоми: трудности при ходене, умора и замъглено зрение.

Тази болест може се развие в два вариант. Първият се казва първично прогресираща МС и постепенно се влошава, а втората е известна като пристъпно-ремитентна МС, при която може да се постигне известно възстановяване на мозъка. За съжаление и двете са нелечими, но съществуват определени процедури които облекчават състоянието на болният.

 Лекарството Окрелизумаб убива част от имунната система – наричана бета клетки - които са участвали в нападението на миелиновата обвивка.

От общо 732-ма изследвани пациенти с прогресираща МС, процентът на пациентите, които са се влошили спадна от 39% до 33% с помощта на Окрелизумаб.

Пациентите, приемащи лекарството също са отбелязали по-добри резултати във времето, необходимо, за да направят 25 крачки и освен това при сканиране са показали  по-малко загуба на мозъчни центрове. При 1656 от пациенти с пристъпно-ремитентна МС, честотата на рецидивите при употреба на препарата Окрелизумаб сочи едва ½ , за разлика от тези използвали за лечение друго лекарство.

Проф Гейвин Джованони, от Лондонското училище по медицина и стоматология, е участвал в изпитанията и споделя: "Резултатите от тези проучвания показват, че има потенциала да бъде променен начина, по който се подхожда при лечението както на пристъпната, така и на първично прогресиращата МС."

Повече от 100,000 души във Великобритания, са диагностицирани с МС, а  при един на всеки пет от тях заболяването е определено като прогресивно.

Д-р Ашлинг Макмеън, директор на клиничните изпитания в МС общество, коментира: "Това е наистина голяма новина за хората с първично прогресираща форма на множествена склероза. Това е първият път, когато лечението е показало потенциал за намаляване на прогресията на инвалидността за този тип МС, а това предлага много надежда за бъдещето на пациентите. Към настоящият момент, лекарството се разглежда от Европейската агенция по лекарствата и Американската агенция за храните и лекарствата."

Д-р Петър Калабреси, от университета Джон Хопкинс в Балтимор, добави: "Това е първото лекарство, което показва значителен ефект при забавянето на прогреса на  инвалидността в трета фаза на процеса в първично прогресираща множествена склероза и следователно проучването представлява особен интерес за всички медици в областта."

   

0 коментарa

Виж още