Подготвят покоите на новият старозагорски владика

Подготвят покоите на новият старозагорски владика

През тази седмица всички служители на митрополитският дом в град Стара Загора, започнаха подготовката на покоите на новия владика на града. В неделя той ще бъде избран и ръкоположен от Светия Синод и огласен пред енориашите.

Служителите са изчистили основно и са подредили кабинета, използван до скоро от Галактион. В стаята на наследника, освен иконите на светците, редом с портретите на владиците оглавявали през по-ранни години митрополският дом: Панкратий, Павел, Климент и Методийи има и портрет на легендарния футболист от отбора на „Левски“ Георги Аспарухов – Гунди. Всичко които познават добре Галактион За никого не е тайна, че доскорошният хазяин е страстен фен на синия отбор и не пропускаше мачовете му.

Старозагорският митрополит Галактион, се завърна късно през нощта в петък от скъпоструващо лечение в Москва. В държавна руска клиника му е било направено преливане на стволови клетки, което според приближени лица на митрополита е благоприятствало подобрението му. Към настоящият момент Галактион е настанен в хотелската част на митрополитския дом, където са преместени и вещите му.

До 6 месеца се очаква да бъде извършена повторно същата процедура, но тъй като тя е изключително скъпоструваща, близки и приятели на митрополита, все още набират необходимата сума за интервенцията.

Делата на Старозагорската епархия временно са ръководени от митрополит Антоний, който е категоричен, че в решението на Светия Синод е записано, че въпреки отстраняването на Галактион от църковната власт, той ще запази заплатата и полагащите му се грижи за здравето.

Все още не е решено след встъпването на новият митрополит в длъжност, къде ще бъде настанен Галактион.

Очаква се на 11 декември /неделя/, около 11 часа патриарх Неофит официално да обяви името на новоизбраният митрополит на град Стара Загора.

По неофициални данни повече гласове към момента е събрал траянополският епископ Киприян, който още на първият тур спечели 24 гласа, но и Месемврийският епископ Яков има реален шанс да победи в надпреварата.

 

   

0 коментарa

Виж още