Подлагат на ДНК тестове най-старите мумии в света

Подлагат на ДНК тестове най-старите мумии в света

Най-старите мумии в света ще бъдат подложени на сканиране и на задълбочени ДНК тестове, за да се хвърли светлина върху анатомията на древните.

Най-старите  мумифицирани останки в света са се съхранили над 7000 години, след като са били оставени от цивилизацията Чинчоро, населявала съвременната територия на която днес се намира Чили. Те ще бъдат подложени на томографско сканиране и на подробен ДНК анализ, за да се проследи развитието на древните хора.

Петнадесет от мумиите, предимно тези на децата и неродените бебета, са били сканирани чрез компютъризирана аксиална томография (КАТ) през изминалата седмица в чилийската клиника в Лос Кондес, Сантяго.

"Събрахме хиляди изображения с точност по-малка дори от един милиметър", каза главният рентгенолог Марсело Галвес.

Изследователите за извършване на виртуалният фейслифт на древните мумии, вече са определени. Те ще проучват реконструкцията на чертите и мускулите на лицето с помощта на високотехнологична обработка.

"Следващата фаза е да опитаме да направим дисекция на тези органи, но без да ги докосваме, което ще ни помогне да ги запазим още поне 500,000 години," каза още Галвес.

Галвес изтъкна, че целта на изследователите е да направят точен модел на начина по който са изглеждали предшествениците на днешните чилийци.

Освен това, ще бъдат взети ДНК проби, така че изследователите да могат да "разберат техния начин на живот, както и дали ние, чилийците все още носим техните гени," заяви Вероника Силва, шеф на отдела за антропология в Националния природонаучен музей в Чили.

Изследователите също така се надяват да научат повече за това как чинчоро са ходили на лов и риболов. Те искат да узнаят как хората, които са живели между 10 000 и 3400 г. пр.н.е. на тихоокеанското крайбрежие на Южна Америка са мумифицирали своите мъртъвци. Техните мумии са най-старите открити в света.

"Мумиите от чинчоро датират от преди 7400 години. Така да се каже, тази система там съществувала 2000 години, преди да се появяват първите мумификации в древен Египет ", заяви Силва.

При процесът на мумифициране, древните цивилизации първо са премахвали кожата и мускулите на починалия. След това те са реконструирали на тялото, чрез  дървесина, растения и глина. След това те зашивали кожата отново, заедно с устата, очите и косата. Накрая поставяли върху лицето на починалият маска, в резултат се получавало нещо средно между статуя и човек.

Преди 100 години, през далечната 1903 година, около чинчоро са били открити 180 мумии всички от които са били оставени на открито, в близост до плажа, тъй като древното население не строило пирамиди или други структури, което да ги приюти. Цивилизацията оставила на бъдещите поколения единствено своите мумии. За чинчоро не са открити каквито и да било други следи от съществуването им.

Разрешението за използването на компютърна томография за разследването на мумиите дойде преди по-малко от два месеца, след като изследователите се обърнаха към ЮНЕСКО и поискаха на откритието им да бъде предоставен статут за световното културно наследство.  

   

0 коментарa

Виж още