Пожелайте си нещо, днес е моментът!

Пожелайте си нещо, днес е моментът!

На днешния ден се чества т. нар. Зимен Кръстовден или Водокръст.

Според църквата дните от 25 декември до 5 януари са „мръсни“. Това е периодът, в който Исус още не е кръстен. По традиция на този ден сутрин се отслужва служба, водата се освещава и кръщава. В нея се пуска кръста, за да кръсти водата. След това попът обикаля къщите и ръси къщите с водата, информира Дарик.

Така се вярва, че с кръста се чисти всичко наоколо от непреминалите в отвъдното същества и се прави подготовка за истинското кръщене.

Според народните вярвания, поръсването на къщата от свещеника премахва лошото от дома. Затова стопанинът слага паричка в менчето с кръстената вода. Заедно с поръсването, във всяка къща попът оставя малко бяла и червена вълна, която се използва за направата на мартенички.

Народът казва, че ако босилекът, с който се ръсят къщите, замръзне, годината ще е плодородна.

На следващия ден- 6 януари- кръстът от менчето с кръстената вода се хвърля във водоем.

Разкават се легенди, че на Водокръст животните и птиците започват да говорят като хората, реките спират устрема си за едни миг, за да могат да се пречистят и да потекат отново. Вярва се, че ако вечерта на Зимен Кръстовден небето е ясно и звездите са ярки, през годината ще има много и хубави агънца.

Също така, небето се отваря, но това може да се види само от праведниците. Вярващите могат да си пожелаят нещо и то ще се сбъдне.

Традицията повелява на трапезата на този ден да е само постна- боб, леща, зеле.

На днешния ден имен ден имат Кръстана и Кръстьо. Нека да са им  живи и здрави имената!

   

0 коментарa

Виж още