ПОКАНА - Отбелязваме ХI национален събор "Богородична стъпка"

ПОКАНА - Отбелязваме ХI национален събор

XI-то издание на Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“ дава поле за изява на около 4 000 участници, от 64 населени места. Това съобщиха от пресцентъра на общината в Стара Загора. 200 състава  ще се представят на 27 и 28 август на двете сцени в парка на Старозагорски минерални бани. 
„Впечатлена съм, че всяка година желаещите да се включат във фестивалната програма са все повече, както и посетителите на събора“, заяви  зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова. „Представянето на толкова широк форум на живия фолклор, на традициите ни, има за цел да привлече интереса на подрастващите, да ги запознае с традициите и обичаите, с песните и танците. Амбицията ни е всяка година да обогатяваме съпътстващите програми, за да бъдат подходящи за всяка една възрастова група“, допълни зам.-кметът по време на пресконференция днес по повод подготовката на събора. 
Участниците в конкурсната програма ще се изявят на две сцени. Началото на програмата е в 8.30 часа на 27 август, а форумът ще бъде официално открит в 11.30 часа. Специален гост ще бъде евродепутатът Ева Паунова. 
От 18.00 часа, с фолклорен ревю - спектакъл „ Тракийска хубост“, на етнографа д-р Невена Даскалова, ще се открие специалната празнична вечер. На сцената ще ни радват гайдарят Стефан Янев и родопската певица Мария Каменова. Празничният концерт „120 години Тракийско движение в България“, с участието на Васил Михайлов, Манол Михайлов, Калинка Згурова и Фолклорен ансамбъл „Родопа“ – Смолян, е с начален час 19.00 часа. В 21.00 часа ще бъде представена „Нестинарска магия от Странджа“ с Костадин Михайлов. 
Конкурсната програма за втория ден на събора - 28 август, започва в 8.30 сутринта и ще продължи до 17.00 часа. В 16.00 часа, концерт ще изнесе Общинския фолклорен ансамбъл „Загоре“, а след това ще бъдат отличени участниците в тазгодишното издание на фолклорния празник. 
През тези два дни, Община Стара Загора е осигурила безплатен транспорт до местността „Богородична стъпка“ за всички желаещи да посетят природния феномен. 
Организатори на XI Национален тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка" са Община Стара Загора, Кметство на Старозагорски минерални бани, Съюз на Тракийските дружества в България, Тракийско дружество „Одринска епопея", Общество за фолклор, НЧ „Христо Ботев 1952" – Старозагорски минерални бани, със съдействието на Министерството на културата. 

СПОДЕЛЕТЕ и поканете приятели 

   

0 коментарa

Виж още