Поклон пред паметта на Капитан Петко Войвода!

Поклон пред паметта на Капитан Петко Войвода!

На днешния ден преди 117 години почитаният герой Капитан Петко Войвода напуска земния свят. Той умира във Варна и е погребан в Морската градина, но след време гробът му е преместен в Централния гробищен парк на града.

Животът на Войводата е пример за всеки българин. Тялото му с гордост е носило 33 рани от куршуми и ножове. Неговата наследница Пенка Чакалова-Генева разказва с възхищение пред "Флагман", цитиран от ПИК, как Капитан Петко Войвода е участвал в 101 схватки с турците и черкезите. Тя твърди, че за залавянето му турците обявили награда от 10 000 турски златни лири, но обичта и уважението на народа го запазили, никой не бил толкова изкушен от наградата, че да го предаде.

Г-жа Генева споделя, че приносът на Войводата не е единствено за българската свобода, а и за освобождаването на остров Крит от робството на турците. Той сам ръководи част от гарибалдийската дружина.

В Руско- Турка освободителна война участва със своя голяма чета. След Освобождението Капитан Петко Войвода е представен на руския император Александър II, произведен е в чин капитан от руската армия, получава Орден за храброст „Георгиевски кръст“.

Прибирайки се на територията на България, заради русофилските си убеждения е оклеветен като участник в опита за убийство на Стефан Стамболов.

Неговата наследничка призовава в днешния ден всички да отдадем почитта си към големия българин, който до последния си дъх е живял с мисълта за България. Нека поколенията да го помнят и почитат. А на сградата на Народното събрание да бъдат изписани неговите думи: „Да не се делим ни в лошо, ни в благатко време“.

   

0 коментарa

Виж още