Полковник Велков: България трудно ще се справи с нова мигрантска вълна от Турция!

Полковник Велков: България трудно ще се справи с нова мигрантска вълна от Турция!

„Не трябва да се допуска влизането на мигранти от Турция”,  категоричен е пол. Славчо Велков от Центъра за близкоизточни науки. Така той коментира темата по повод заплахите на турския президент Реджеп Ердоган в предаването "Тази сутрин" по БТВ. 

Както по-рано Новини Стара Загора писа, само преди дни, Ердоган постави ултиматом към Европейския съюз и обяви, че в случай на замръзяване на преговорите с Турция, той ще отвори границите и ще пусне нелегалните мигранти към Европа. 

„Сега влизат у нас единични бройки, пренебрежимо малко. Ако дойде вълна от 10-15-20 хиляди бежанци, справянето ще бъде изключително трудно”, посочи още Велков и допълни, че Ердоган сочи пункта Капъ Куле. 

"От това може да се направи извод, че той може да насочва мигрантски потоци", подчерта полковникът. 

„При положение, че преговорите с ЕС са замразени и това, което се случва в момента в Турция, Ердоган би могъл да си позволи да тества реакцията на Европа, но тестът започва с Република България”, каза Велков.

По думите му тези 2-3 млн. мигранти са необходими на Ердоган, а той иска да се „разтовари” от тези, които са опасност за него.

По повод мигрантския бунт в бежанския лагер в Харманли Славчо Велков каза, че властите са реагирали адекватно.

„Това е извънредно събитие за нашата страна, но не е нещо необичайно за лагерите и в Европа”, поясни той и добави, че събитието има вътрешно организиран характер, като тези, които са склонни към насилие, не са нито араби, а предимно афганистанци.

Според Велков случаят е бил политизиран, а твърдението на премиера в оставка- Бойко Борисов, че ще бъде изграден на границата близо до Елхово нов център от затворен тип полковникът определи като  „непремерена стъпка”.

„Никой не строи къща през декември”, аргументира се Велков.

   

0 коментарa

Виж още