Портретът на български владетел, нарисуван от старозагореца Гюдженов, ще украси Лувъра

Портретът на български владетел, нарисуван от старозагореца Гюдженов, ще украси Лувъра

Потвърдено бе, че експерти, представители на „Лувъра“, идват в България, за да подберат ценни картини с портретите на български владетели за тематична изложба в световно известния музей. Ще бъдат изложени картини с портретите на Самуил, Борис I, Калоян, Ивайло, Иван Асен и др., сред тях ще замине и портрета на цар Симено Велики, нарисуван от Димитър Гюдженов, познат на българите като художникът на великите българи, информира nbp.bg .

Гюдженов е роден в Стара Загора през 1891г и явно е наследил таланта си от баща си, Атанас Гюдженов.

В момента картината на Димитър Гюдженов е изложена в Старозагорската художествена галерия и впечатлява посетителите със своето величие.

Основна тема в творчеството на Гюдженов е историята на България. Той рисува портрети на велики личности от цялата история на страната. Няма българин, който да не е виждал магнетичните му картини „Кубрат и неговите синове“, „Цар Борис приема писмеността“, "Хвърковатата чета на Бенковски", "Аспарух минава Дунава", "Боят при Шипка".

Величественият портрет на цар Симеон Велики, заемащ гордо мястото си в Старозагорската галерия, е нарисуван през далечната 1943 г. Специалистите са категорични, че този портрет дава представа за това кака е изглеждал Симеон, но и илюстрира по неповторим начин цялата епоха на духовен подем на България, величието на царя, респекта, мощта.

Трябва да отбележим, че през 1927 г. Гюдженов създава първия портрет на Симеон, който в момента се намира в Гербовата зала на Президенството.

Този портрет определено грабва сърцето и завладява съзнанието на всеки, който го погледне. Вероятно това е била и целта на твореца, да накара зрителя да възприеме нарисуваното със зрението и със сърцето си.

Сега този портрет ще окаже своето въздействие и върху ценители на живописта от цял свят, ще предаде величието на България и българското.

   

0 коментарa

Виж още