Посланика на Франция към българите: Ако емигрирате, ще оставите страната на Пеевски!

Посланика на Франция към българите: Ако емигрирате, ще оставите страната на Пеевски!

Френският посланик у нас - Ксавие Лапер дьо Кабан призова младите българи да не напускат България с думите: „Ако емигрирате, ще оставите страната си на Пеевски“.

По повод края на своя мандат, Дьо Кабан изнесе лекция пред Атлантическия клуб. През периода 2013-2016 година, той беше един от най-активните дипломати в родината ни, пише vesti.bg.

В своето изказване посланика на Франция засегна и отношенията между България и Русия. Темата е изключително актуална в страната ни, особено с наближаването на президентските избори, които ще се проведат тази есен. Посланика заяви, че младите хора в страната ни не дължат абсолютно нищо на „братска“ Русия, нито свободата извоювана през 1878 г., нито потисничеството през 1944 г.

 Според Дьо Кабан, отношенията на България с Русия не бива да се определят от историята, а единствено от интересите и ценностите, в които новите поколения вярват. Посланика допълни, че в основата на проблемите на днешна България, стои именно комунизмът и заяви: „Комунизмът е режим, който предполага насилие“.

Посланикът, коментира, че липсата на наказание и разкаяние за комунизма в крайна сметка кара младите хора да напускат родината, тъй като не вярват в честа и морала на управляващите.

В лекцията си, Ксавие Лапер дьо Кабан засегна и въпроса за т. нар. „гнилите ябълки“ в съдебната система в България и посочи, че скандалът е произтекъл не от това, което е казал, а от това, че всичко това е било вярно и известно на всички.

Дьо Кабан е категоричен, че е недопустимо държава членка на Европейския съюз /ЕС/ да позволи съществуването на подобно неадекватно поведение и то години наред без каквато и да е санкция.

По въпросите отнасящи се до отношенията в ЕС, посланика смята, че разширяването на Съюза първоначално е било историческа и политическа потребност, но към настоящият момент трябва да се положат усилия и за сближаване на народите населяващи старият континент.

   

0 коментарa

Виж още