Потребител в мрежата: Стипендията за успех 3,50 е подигравка с тези, за които е предназначена!

Потребител в мрежата: Стипендията за успех 3,50 е подигравка с тези, за които е предназначена!

По повод така обсъжданите ромски стипендии в социалните мрежи изобилства от коментари и мнения. Интерпретацията на проблема, прави и Весела Ангелова, по-известна с прозвището си "Мариола от Дуранкулаг". Жената, която стана известна с видеото "Чуствам са вдъхновена и са радвам за Цецка", направено по повод издигането на кандидатурата на кандидат-президента на ГЕРБ- Цецка Цачева. 

Според нея стипендията от 30 евро няма да бъде стимул за никого. Напротив, така ромчетата ще бъдат стимулирани да се стремят само към тройката, пише Весела. Тя твърди, че последното е "нещо, което те постигат и без стипендия днес". 

Нормално е след реформите на Даниел Вълчев да се стигне до това положение на образованието, щом като на училишата се плаща за брой ученик, пише още Ангелова.

Коментатър на Ангелова за броени минути събра хиляди харесвания и пресподеляния. А него публикуваме без редакторска намеса:

„Vesela Angelova:

Така.

Стипендията за успех 3,50 е подигравка с тези, за които е предназначена. Няма общо с "ама що не реагирахте така, когато фалираха КТБ" и "що не викахте, когато отново ни прецакаха с Белене".

Тези трийсет евро никога и никого няма да стимулират да учи. Единственото, което могат да направят, е да заклеймят цяла група хора, че най-голямото постижение, което се очаква от тях, е да получат тройка, която и без това се дава по милост, защото благодарение на реформите на Даниел Вълчев училищата бяха превърнати в някакви обори, които получават средства на глава добитък. Да обидно е и беше обидно още когато това бе позволено да се случи.

Интеграцията на циганите никога няма да стане факт по такъв долнопробен начин. Този процес е много по-сложен и изисква участието на всички държавни структури - социални, полиция, лекари и пр. Няма как за този етнос да е нормално дванайсетгодишни момичета да раждат, а на петнайсет вече да имат по три деца, а държавата да определя това като културна особеност и да клейми всеки опит за изговаряне на това като някаква политическа некоректност.

Тук ще припомня случая с "русия ангел" Мария, която влезе в полезрението на институциите благодарение на генетиката, която я беше превърнала в дете със скандинавски външен вид. Детето имаше още десетина братчета и сестричета, които живееха в непоносими условия, но повечето от тях нямаха късмета да са руси и синеоки, та нямаше и институции, които да се загрижат за добруването им.

Бях започнала да пиша и нещо друго, но го изтрих, защото усещам как тутакси щях да бъда обявена за наци от политически коректните, макар да нямаше нищо нацистко в изложението. По-натам ще го систематизирам и ще го направя.

Затова ще приключа, като кажа, че тия трийсет евро са върхът на многомилионния айсберг, който по чудодеен начин накрая ще се разтопи, за да се влее в едни пет-шест джоба и ще изчезне като вода в пустиня, каквато е съдбата на сигурно 99,99% от средствата по европроекти, които се изливат в бездънната каца България.

   

0 коментарa

Виж още