ПОТРЕСАВАЩО!!! Извадиха гигантска топка косми от стомаха на жена със "Синдрома на Рапунцел"

ПОТРЕСАВАЩО!!! Извадиха гигантска топка косми от стомаха на жена със

„Рапунцел, Рапунцел, пусни косите си!“, е известна фраза от любимата на много деца приказка.

Приказният сюжет на братя Грим, за жалост се премества и в реалния живот и застрашава живота на една 38-годишна жена от САЩ, страдаща от „Синодром на Рапунцел“. Лекарите намират гигантска 15 cм топка от косми в стомаха й.

Тя е доказателство, за един от документираните случаи на "синдрома на Рапунцел", причинено от скубане на собствената коса, а след това поглъщане а космите.

Така веднъж попаднали в храносмилателната система, кичурите погълната коса, биха могли да се натрупат в чревният тракт и да имат унищожителни последици за приемника.

Жената, чието име ще запазим в анонимност, внезапно започва да страда от повръщане и от запек. Междувременно, стомаха й набъбва от приетите течности.

В периода за около една година,тя бе изгубила над 15 кг. от теглото си и в момента на постъпване за лечение в клиниката, вече не можеше да задтржи в стомаха си  каквато и да било храна.

Лекарите в Аризона, първоначално предположили, че става дума за рядък вид анемия и прелели кръв за да може организмът ѝ да се справи с нея.

Но когато те направили коремна операция, открили силно спластена топка от косми с размери (15x10cm)  в стомаха ѝ, а след това още една с размери около (4x3cm) заседнала в тънките черва.

Два елемента, които подсказват за синдром Рапунцел:

Трихотиломания - неустоимо желание за скубане на собствената коса;

Трихофагия – принудително ядене на коса.

Космените топки бяха безопасно отстранени от стомаха на жената и бе предписана диета с високо съдържание на протеин, за да й помогне по-бързо да се възстанови.

До този момент има само 88 други докладвани случаи на синдрома на Рапунцел. В някои от тях, погълнатите косми са запушили почти косата змии цялата храносмилателната система, от стомаха до дебелото черво. Повечето открити случаи са в детска възраст - около 40% от потърпевшите са на възраст под 10 години.

   

0 коментарa

Виж още