ПОТРЕС! Професор от Шуменския университет преписа от ...

ПОТРЕС! Професор от Шуменския университет преписа от ...

Известният в гилдията, като ловец на плагиати - Румен Ваташки, е открил в дисертацията на професор, кандидатстващ за званието доктор на науките, пасажи от дипломна работа на висшист от СУ, Момчил Петров.

Професор от университета в Шумен, едва не стана доктор на науките след като преписа дипломната работа на студент, измамата бе разкрита от четирима преподаватели. Сега на мушката на богословът проф. Румен Ваташки каца проф. Росица Ангелова.

Пред разширен катедрен съвет, проф. Ангелова депозирала своята дисертация на тема "История на баптистката, протестантската и адвентистката църква в България 1879-1949 г.", чрез труда си, тя кандидатствала за званието "доктор на науките".

Запознати споделят, че след като получи това звание, то щяло да ѝ донесе бонус в размер на 500 лв. над заплатата, а ако финансовото състояние на университетът е добро, сумата може да достигне и 800 лева.

Член на съвета заяви, че съвета е трябвало да обсъди научните качества на изследването, дали са използвани коректно историческите документи включени в него. И най-важното - цитирани ли са изворите, или са преписани като “свои анализи”. Участвали са специалисти и от други университети, както и зам.-ректорът доц. Константин Константинов и проф. Вера Бонева от Университета по библиотекознание в София.

В научното жури първоначално нямало експерти по църковните въпроси, за това в последния момент били поканени двама специалисти от катедра "Богословие" - проф. Ваташки, преподавател по "инославни изповедания" и "История на Църквата" и шефът на катедрата доц. Стефан Стефанов.

Ваташки разказва, че първоначално са се почувствали изолирани, тъй като темата на проф. Ангелова е територия за богослови, а не толкова за историци. Именно той трябвало да изготви рецензия за труда на колежката си и от неговата оценка зависело дали проф. Ангелова ще стане "голям доктор" или не".

При проверката, Ваташки останал потресен. Пасажите в труда на Ангелова буквално били заимствани, без да бъдат поставени в кавички. Професора поставил негативна рецензия, след което процедурата била прекратена.

Проф. Ангелова отрича обвиненията в кражба на чужд научен труд. Тя открито заяви, че „Явно срещу мен се води кампания, която трябва да ми попречи в научното израстване. При такава кампания бях принудена да прекратя процедурата, защото ще излезе като голяма обида към цялата протестантска общност в България".

 

Източник: blitz.bg

   

0 коментарa

Виж още