Потрес! Свинско месо отрови шестима!

Потрес! Свинско месо отрови шестима!

Смъртоносно свинско месо, което е отнело живота на шестима души в Дания, плъзна из Европа. Пържолите са засечени и в супермаркети във Великобритания. Това алармират английските издания „Гардиън” и „Сън”. Взети са проби от 97 стоки, като е установено, че има три заразени продукта от магазините Sainsbury и Asda, пише „Телеграф”.Месата са заразени със супермикроб MRSA CC398, който е резистентен на антибиотици и се е разрастнал в две трети от свинефермите в Дания. Работниците също има риск да се заразят от животните и даже да предават ужасната зараза на други хора.
 
MRSA CC398 са потенциално смъртоносни бактерии, които могат да издържат и на най-силните антибиотици. Предизвиква опасни и тежки инфекции и може сериозно да навреди на хора със слаба имунна система, като например тези, които вече страдат от друго здравословен проблем. При термична обработка микробът умира, посочват експерти.

От Българската агенция за безопасност на храните съобщиха, че не е постъпвал сигнал за опасно свинско чрез Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи, наричана RASFF. Тоест, че не е подаден сигнал за наличие на отровно месо от страните - членки на ЕС.
 
Специалисти се опасяват, че има вероятност опасното месо да плъзне и в други държави, като се представя за продукция от друга националност. В тази връзка професор Тим Ланг от Центъра за политика на храните в City University в Лондон каза, че ако липсва сериозен контрол върху движението на живи животни, инфекцията може да се разрасне. „Имаме нужда от биологична сигурност”, посочва професорът и насърчава вносителите да не се лъжат по  ниските цени, на които влиза тази стока, тъй като в дългосрочен план са възможни усложнения със здравето. 
 

   

0 коментарa

Виж още