ПОТРЕС!!! Църква в опасност заради изкоп на иманяри

ПОТРЕС!!! Църква в опасност заради изкоп на иманяри

Иманяри изкопаха 8-метров ров под старинна църква.

Светата обител е разположена в скалният комплекс Глухите камъни в Източните Родопи. мястото е било култов център в продължение на около 5 хиляди години.

Глухите камъни се намират в района на община Любимец и са едно от най-интересните и посещаваните от туристи места в Източните Родопи. Тук има има много културни пластове.

В района се намират две църкви и безброй скални ниши. Според местното население, това място пази тайни от преди близо 6 000 години, тъй като е било култов център до 12 век, след кръстоносните походи землището е било изоставено.

Вече девета година тук работят археолози. Когато този пристигнали  останали неприятно изненадани. Археологът Дойчин Грозданов с мъка споделя, че набезите на иманярите са започнали още преди разкопките на експертите, и за голямо съжаление са унищожили голяма част от иначе добре запазената църква.

Голям изкоп, от южната страна на църквата , дълбок около 8-метра силно застрашава старинната постройка, тъй като там е наклонът на терасата и фактически иманярите са подкопали южния зид. Според Грозданов огромният ров е изкопан в продължение на седмици вероятно на ръка.

Местната полиция е започнала да разследва вандалския акт, а местните хора твърдят, че въпреки стотиците иманярски набези, никой не е забогатял.

Глухите камъни винаги са били култово място през вековете. Комплексът заема площ от  приблизително един квадратен километър.

Археологът доц. д-р Георги Нехризов, предполага, че на най-високото място е било разположено тракийско светилище, а в околностите траките, които са го посещавали, са изпълнявали своите свещени ритуали. Те винаги са свързани с огън и вино - като лекарство за всичко, което са искали да измолят от боговете.

Но най-голямата загадка и тук са скалните ниши, „те са с трапецовиден вход, повечето от тях и разширяваща се навътре камера, която позволява в нея да се вмести една урна, да кажем керамичен съд с праха на покойника”, обясни доц. д-р Георги Нехризов.

Макар иманярите да са отворили допълнителна работа на археолозите, се очаква до края на тази есен цялата църква да бъде разкрита.

 

Източник: 24chasa.bg

   

0 коментарa

Виж още