Потушен е пожарът край старозагорското село Колена

Потушен е пожарът край старозагорското село Колена

След като в продължение на цяло денонощие възникналия край старозагорското село Колена пожар, бе успешно потушен, информацията съобщиха от Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" град Стара Загора.

 Дежурни екипи на огнеборци и горски служители ще продължат да патрулират в района края на днешният ден, за да могат своевременно да отреагират, при възникване на нови пожари.

Цяло денонощие продължи борбата с огнената стихия, която обхвана 525 декара, от които 158 декара борова гора. В гасенето на огъня се включиха 40 огнеборци от цяла Старозагорска област, както и 52 – ма горски служители от Стара Загора и Сливен. На мястото бяха изпратени пет противопожарни автомобила на Регионалната дирекция и осем автомобила на Горското. Справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките (БАН) сочи, че за днешният ден в област Стара Загора е обявен червен индекс за пожароопасност.

Пожар пламна и  в местността „Бойчо бунар”, съобщи Михаил Михов от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ Стара Загора. По думите му огънят е лумнал в треви и храсти по обяд днес. На място са огнеборци от Стара Загора с един противопожарен автомобил.

При този индекс са възможни бързо разпространяващи сe пожари с въвличане на дървесните корони. От НИМХ обясняват, че пожарите са изключително трудни за овладяване, а действията на пожарникарите по погасяването им сa ограничени само по фланговете на пожара.

 Метеоролозите Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките (БАН) също предупреждават, че са възможни само индиректни действия, насочени срещу предните фронтове на пожарите.

Освен в област Стара Загора и в останалата част от страната важат оранжевият, жълтият, синият и зеленият индекс за пожароопасност. Областите, за които важи червен код са: Бургас, Варна, Добрич, Смолян, Сливен, , Кърджали, Хасково и Ямбол.

 

Източник: БТА

   

0 коментарa

Виж още