ПОХВАЛНО! Вижте кой спечели тазгодишната награда 'Добрият Самарянин'

ПОХВАЛНО! Вижте кой спечели тазгодишната награда 'Добрият Самарянин'

За наградата "Добрият Самарянин"  през настоящата година, от журналистът Христо Христов, номинира Мартин Ранчев – асистент при катедра "Педагогически и социални науки" в Тракийски университет в град Стара Загора.

През месец януари, тази година, ас. Ранчев станал свидетел на злополучна ситуация с участието на 80-годишната Станка Белчева. Възрастната жена се подхлъзнала и паднала върху заледения тротоар, но за учудване на Ранчев, инцидента не направил впечатление на абсолютно никой от съгражданите му, напротив те дори не опитали да я изправят.

Младият мъж се погрижил за пострадалата, извикал такси и дори лично я завел в местния Център за спешна помощ, за да й бъде помогнато.

Медиците установили, че пациентката е със счупена ключица, но за съжаление в болницата не разполагали с подходящи шини. Така лекарят на смяна препоръчал на ас. Ранчев, да отиде до намиращата се в най – голяма близост аптека и от там да закупи необходимите му материали.

Без дори да се замисли, младият учен добросъвестно изпълнил препоръката на дежурният лекар, закупил необходимите консумативи, след което изчакал медиците да приключат интервенцията, качил Станка Белчева на такси и я завел в дома й. Младият учен, не поискал от възрастната жена нито стотинка за извършеното добро. Напротив, той дори предложил, ако и в бъдеще има нужда от помощта му, да го потърси.

Своята благородна постъпка, ас. Ранчев аргументира с професията си на преподавател по етика и заяви, че „Човек трябва да върши само онова, което изисква и от другите.“ Той сподели, че нито за миг, не си е помислил да извърне глава от трагедията сполетяла дамата и да продължи по пътя си.

През 2016 г., за 6-ти пореден път се провежда конкурсът за годишните награди "Добрият Самарянин". И тази година инициатор на събитието е Сдружение "Самаряни", което заедно с бизнес организации и обществени институции, отново ще ни разкрие добрите примери, които са навсякъде около нас.

Пощата на добрите постъпки, е в очакване на историите за доброто до 12 ноември 2016г.  

 

   

0 коментарa

Виж още