ПОХВАЛНО! Незаконните кабели в Шумен се премахват

ПОХВАЛНО! Незаконните кабели в Шумен се премахват

   

    В Шумен продължава рязането и премахването на нелегалните оптични кабели на кабелните и интернет фирми. Днес по булевард „Симеон Велики” в града бяха изрязани стотици кабели от служителите на общинската администрация.

    Общината си е поставила за цел до 9 септември тази година да премахне всички кабели от стълбове за осветление, дървета и постройки на булевард „Симеон Велики”, който е фундаментално трасе за града. Акцията по премахване на неприятните за очите кабели в Шумен стартира на 21 юни по заповед на кмета на града Любомир Христов. На тогавашната дата общинските работници започнаха рязането на незаконни кабели в района на улица „Дедеагач”. Заповедта на кмета на Шумен беше подписана още през февруари 2016 година и през март започна акцията по премахването на незаконните кабели на кабелните и интернет фирми. Тогава обаче жалба в съда от фирма Нетуъркс, възпрепятства продължаването на акцията. Фирмата се оплака, че техните кабели не бива да бъдат премахвани, тъй като нейната мрежа не е незаконна и има нужния сертификат. Последва споразумение между общината и фирмата, което ще позволи на кабелния оператор да използва своите кабели до края на тази година, но се задължава до следващата да е изградила подземен пренос на кабелите. По този начин кабелите на оператора няма да бъдат премахвани до края на тази година, но от началото на другата и те ще бъдат елиминирани от Шумен.

     Висящите незаконни кабели, наследство от кабелните и интернет фирми, могат да бъдат видени навсякъде из страната. Въпреки наредбите на общините, че кабелите са незаконни и трябва да бъдат премахвани от фирмите, това не се случва и кабелите висят грозно на почти всеки стълб, дърво или сграда. Заповедта на кмета на град Шумен за премахване на нелегалните кабели е добър пример за всички общини как ефективно и бързо могат да се справят с висящите навред кабели, които не само грозят архитектурата, но и могат да бъдат опасни за гражданите в определени случаи. Разбира се, общините трябва да внимават и за казуси с фирми, които имат разрешение за ползване на такива кабели в уредени срокове.

   

0 коментарa

Виж още