ПОХВАЛНО!!! Само за ден Италия събра 610 хиляди евро за ...

ПОХВАЛНО!!! Само за ден Италия събра 610 хиляди евро за ...

Само за един ден музеите в Италия събраха приблизително 610 хиляди евро за покриване на щетите от разрушителното земетресение, което на 24 август разтърси централната част на Италия, съобщи италианското министерство на културното наследство и културните дейности.

В официално свое изявление ведомството казва, че близо половин милион евро са събрали само държавните музеи. Те са превели всички постъпления от продажбата на билетите в неделя, както по-рано обещаха. Към тази сума ще трябва да бъде добавен и приноса на общинските, частни и религиозни музеи, които също подкрепиха благородната инициатива, обявена от министерството.

В неделя /28 август/ италианските музеи бяха посетени от над 70 хиляди души. Всички те откликнаха на поканата на Дарио Франческини - министър на културното наследство, културните дейности и туризма и оказаха помощ на засегнатите от опустошителния трус.

Абсолютно всички дарени от музеите средства ще бъдат изразходвани за възстановяването на културното наследство в засегнатите от земетресението райони.

Според официални данни на местните властите, повече от 900 паметника са сериозно повредени, а 50 от тях са напълно или частично са унищожени.

Министър на културното наследство Франческини сподели, че възстановяването им "е необходимо за запазване на историята на Италия".

Средствата в помощ на засегнатите райони се събират по различни начини, единият от тях е чрез изпращането на есемес съобщения до специален номер, който е свързан с банковата сметка на Агенцията за гражданска защита.

На 24 август /в сряда/ в Агенцията за гражданска защита получиха помощ в размер на повече от 10 милиона евро, като цената на едно съобщение е била 2 евро.

Земетресението в Италия с магнитуд над 6,2 стана в сряда през нощта и бе последвано от второ с магнитуд 5,4, както и серия силни вторични трусове.

Обширна зона в Апенините бяха засегнати и поради малката си дълбочина причини значителни разрушения на домовете на местните. По официални данни загиналите са над 290 души, а хиляди къщи в населени места със старинна архитектура са разрушени.

 

Източник: аctualno.com

   

0 коментарa

Виж още