Почина Киряк Цонев – първият арабист в съвременната българска дипломация

Почина Киряк Цонев – първият арабист в съвременната българска дипломация

Тази сутрин от този свят си замина първият арабист в съвременната българска дипломация - Киряк Цонев.

През годините Цонев преминава през многото етажи от професионалната стълба на кариерата си като дипломат, започвайки от скромната позиция на стажант, израствайки до началник на отделът „Арабски страни“.

Киряк Цонев е работил в посолствата на България в Алжир, в Кайро и в Дамаск. Освен това е заемал длъжността на представител на страната ни и посланик в Мавритания и в Алжир.  Бележитият българин е заемал и пост като български консул в Обединените арабски емирства и при това е бил удостоен с заслужената чест да посети абсолютно всички арабски държави.

По времето, когато на власт е бил небезизвестният Тодор Живков, Цонев е бил личен преводач на срещите с Муамар Кадафи и Саддам Хюсейн.

Той бе един от малцината, които предупреждаваха, че военната интервенция в Либия и войната в Ирак ще предизвикат бурен обрат и катаклизъм в Европа.

Киряк Цонев – първият арабист в съвременната българска дипломация, бе сред най-големите специалисти в региона. За да предаде своят немалък опит, той се занимаваше и с преподавателска дейност, която включваше предметите „Практически арабски“ в Югозападния университет „Неофит Рилски“ – Благоевград, както и „Българо-арабски отношения“ и „Външна политика на арабските страни“в Софийският университет „Свети Климент Охридски“.

Бил е преподавател и в университетите по българското черноморие, а именно - във Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“ и Бургаският свободен университет.

Изключително талантливият културен деец е и автор на поредица художествени и научноизследователски книги, най-популярните сред които са: „Имената на българските ханове проговарят“ и „Външна политика на арабските държави“. Като труда на живота си, определя превода който е направил на известната в цял свят книга „Приказки от 1001 нощ“ и с усмивка споделяше: „Арабският свят е океан – никой не може да го изпие. „1001 нощ“ е най-лесният и приятен начин да плуваме в него“

 

Източник: 24chasa.bg

   

0 коментарa

Виж още