Почитаме св.Екатерина

Почитаме св.Екатерина

Днес , 24 ноември, имен ден празнуват всички, носещи имената Екатерина, Катя, Тинка, Катерина, Катина, Тина, Катрин. На този ден църквата почита паметта на великомъченица Екатерина.

Преданията твърдят, че Екатерина имала завидно образование за времето. Тя била дъщеря на управителя на Александрия, Конт. Екатерина има възможността да получи чудесно образование, учейки се от трудовете на най- изявените учени и филисофи по това време.

Като в народните приказки, Екатерина казала на родителите си, че ще се омъжи за някой, който е по- известен, по-красив, по- богат и по- мъдър от нея. Върволицата от кандидати за ръката й била огромна, но никой не бил одобрен.

Майка й я изпратила при един отшелник, който да посвети младата Екатерина в християнството.

След време, според историята, Екатерина направила опит да убеди императора, че греши като преследва християните. Екатерина успява да въздейства на съпругата на императора и я привлича към религията. Това се случва и с мъдреците, изпратени от него да върнат Екатерина към езичеството. Като вижда, че не може да й върдейства, императорът праща Екатерина в затвора. Тя е осъдена на смърт. Колелото, на което трябва да бъде разпъната се разпада в момента, в който мъченицата се докосва до него. Налага се да бъде обезглавена.

Днес символ на светицата е колелото с шипове, познато на вярващите като „Колелото на Екатерина“.

По традиция този празник се чества предимно в Пловдивския край, където населението вярва, че Екатерина пази децата от шарка. В този ден жените не захващат къщна работа и не се докосват до остри и режещи предмети, защото ако се наранят, раната няма да оздравее.

   

0 коментарa

Виж още