„По една атака на ИДИЛ на всеки 84 часа“ всява ужас и гняв в Европа

„По една атака на ИДИЛ на всеки 84 часа“ всява ужас и гняв в Европа

През изминалата седмица видяхме килими с цветя и свещи на улицата в Мюнхен, в спокойния баварски град, смразен от самоубийствен бомбен атентат и пред малка църква в предградията на Франция, отцепена след жестокото убийство на  осемдесетгодишен свещеник от 18 годишен тийнейджър.

 

Преди тези ужасяващи събития, имаше атака с брадва на тийнейджър в немски влак. А преди това, много по- смъртоносни атаки в Ница , Брюксел и през ноември в Париж.

Тази година се наблюдава разнообразяване на модела на атаките, свързани с ИДИЛ в Европа и извън нея - от Турция до Бангладеш , в Съединените щати, Индонезия. Според групата IntelCenter, която проследява терористичните актове, е имало смъртоносна атака извършена или вдъхновена от ИДИЛ на всеки 84 часа от 8 юни насам в градове извън военни зони в Ирак, Сирия, Синай в Египет и Либия. Наблюдатели на CNN на терористични нападения потвърждават това заключение.

Повече от половината от тези атаки са били извън големите градове, на места, на които не се очаква терористично нападение. Тези удари на случаен принцип, с ниско технологични, но смъртоносни атаки подхранват общественото безпокойство в Европа и сриват вярата в правителствата за справяне със заплахата от тероризъм или разпознаване кой може да си послужи с насилие.

Тези твърдения и събития намаляват доверието и в съдебните системи, обвинени в това, че оставят твърде много опасни хора на свобода. Въпреки два пъти се опитва да се върне в Сирия, Адел Кермич- един от 19-годишните нападателите, които убиха свещеник в Франция - беше освободен от ареста и оставен свободно да се движи извън дома си в продължение на четири часа на ден. Въпреки многократните усилия, за да го депортират, атентатора от Ансбах – Далил Мохамед - бил все още в Германия.

Мнозина в Европа вече се притесняват да отскочат в търговските центрове дори за належащи покупки.

 

   

0 коментарa

Виж още