По 'свирката' на ГЕРБ: Депутатите решиха да отпадне ограничението на 35 секции в чужбина!

По 'свирката' на ГЕРБ: Депутатите решиха да отпадне ограничението на 35 секции в чужбина!

Отпада ограничението от 35 избирателни секции в държави, членки на Европейския съюз. Това приеха депутатите на първо гласуване от общо 12-те внесени законопроекта, чиято цел е предизборно внасяне на промени в Изборния кодекс. 

Припомняме, че преди дни темата бе широко обсъждана в медийното пространство, а самият премиер заяви, че подобен развой, макар и преди избори е възможен. Коментар относно ситуацията със секциите в чужбина, сподели и Цветан Цветанов. Той обясни, че решението да бъдат затворени било на ПФ и РБ, а те нямали друг избор, освен да ги подкрепят. 

Промените предложени в законопроекта, бяха внесени едва на 17.10.16г. от Красимир Вълчев, Данаил Кирилов, Александър Ненков, Станислав Иванов и Валентин Николов. Предложението бе относно отпадане на ограничението на 35 избирателни секции в страни-членки на ЕС. 

Действителен да бъде вота при използване на квадратчето "Не подкрепям никого", бе предложено на днешното заседание. 

На второ четене бе обсъден и законопроект, който цели отпадане на ограничението за разкриване на повече от 35 секции в чужбина - членки на ЕС. Това ще даде възможност на повече българи да упражнят правото си на глас. 

Третият приет законопроект е внесен от Найден Зеленогорски, Борис Ячев, Данаил Кирилов и Димитър Байрактаров. С него се предлага за мажоритарните избори за кметове и за президент и вицепрезидент на републиката в методиките за определяне на резултатите да се зачита тежестта на вота, отразен в квадратчето „Не подкрепям никого”. 

 

   

0 коментарa

Виж още