Прахът на поетa Уилям Мередит ще бъде пръснат над Рилския манастир!

Прахът на поетa Уилям Мередит ще бъде пръснат над Рилския манастир!

Специално запазена част от праха на световноизвестния американския поет и носител на “Пулицър” Уилям Мередит ще бъде разпръсната днес, сряда, в 14,30 ч над Рилския манастир. Останалата част е погребана в страната му.

“Приживе той бе голям почитател и приятел на България - сподели нашият голям поет и негов приятел Любомир Левчев. Какво би казал над праха му? “Сбогом, Уилям! Ще те помним докрай”, казва той, оценявайки този жест на знаменития творец. Днес той дълго говори с човека, който ще отвори малката кутийка и ще пръсне по вятъра праха на Мередит.

А в никакъв случай не е случаен човек. Повече от 30 години до поета неотлъчно е бил неговият приятел, също поет и писател, Ричард Хартайс, по-късно основал фондация на негово име. Когато Мередит е връхлетян от тежък инсулт, Ричард е до него. Поетът едва говори, но споделя: “В България е много хубаво, нека там да се разпилея”, спомня си Хартайс, изпълнявайки сега, почти 10 години по-късно, това завещание. Мередит отива на 30 май 2007 г. Ню Лондън, Кънектикът, САЩ, на 88 г.

Мередит е роден на 9 януари 1919 г. в Ню Йорк. През 1941 г. постъпва във военновъздушните сили и взема участие във Втората световна война. През 1988 г. получава наградата “Пулицър” за поезия и наградата за литература на в. “Лос Анджелис таймс” за книгата си “Частична равносметка: Нови и избрани стихове”. През 1997 г. печели Националната книжна награда за поезия за “Говор с усилие”. От 1964 до 1987 година Мередит заема поста председател на Академията на американските поети. В стихотворението си “Основна работа” той пише: “Стихове трудно четем. Слаб за картини е взорът. Слухът за музика - глух. И трудни за обич са хората...” - това е едно от най-цитираните и обичани произведения на литературния виртуоз.

През 1986 г. излиза редактираният от него сборник “Поети от България”, съдържащ 73 стихотворения от 24 съвременни български поети, превеждани от автори като Джон Ъпдайк, Ричард Уилбър, Максин Кумин и самия Мередит. Поетът печели  и световната награда за поезия на името на Вапцаров. “Когато у нас започна атаката срещу Вапцаров, Уилям вече беше получил тежкия инсулт. Не можеше да се изразява с думи, а с жестове. Та тогава той позлати медала си с Вапцаровия лик, сложи го на верижка и го носеше като икона. Ето това е велика поезия”, разказва Любомир Левчев.

   

0 коментарa

Виж още