Председателят на Япония и Фидел Кастро в сложен казус за Северна Корея

Председателят на Япония и Фидел Кастро в сложен казус за Северна Корея

На среща с революционния лидер Фидел Кастро в Хавана, по време на първото по рода си посещение в страната, министър председателят на Япония - Шиндзо Абе, призова Куба, която е съюзник на Северна Корея, да денонсира тревожната ядрената програма на страната и да използва всички възможни средства за да я спре.

Абе стана първият японски лидер посетил островната държава, след ръководената от Кастро кубинската революция от 1950 г. Политиката достигна връхната си точка с първото от 88 години насам, посещение на лидер от САЩ. През месец март американският президент Барак Обама посети страната.

На предходната среща на Общото събрание на ООН, министър председателят на Япония обеща да "предприеме мерки относно резолюцията на ООН" за Северна Корея, която наскоро направи петият си ядрен опит, с което наруши Договора за разпространението на ядреното оръжие и заяви, че опасността от бързото ядрено развитие на Севера е "значително по-сериозна" от всякога.

Премиерът изтъкна „необходимостта от единство на международната общност“ и от противопоставяне „на ядреният опит на Северна Корея ".

В интервю за вестника на Кубинската комунистическа партия Гранма, Абе заяви, че Куба притежава "голямо влияние сред необвързаните страни", и добави, че по време на посещението му ще се стреми да бъдат обсъдени широк кръг от теми, включително и за "ядреното разоръжаване", както и за "ситуацията в Азия" и за "реформата на Съвета за сигурност на ООН".

На свой ред, Кастро подчерта необходимостта, мирните преговори насочени към решаването на проблема с разпространението на ядрени оръжия да бъдат водени чрез диалог, а не чрез принуда.

Освен осигуряването на подкрепа на Куба в конфликта със Северна Корея, Абе планира да помогне и за повишаването на двустранната търговия, инвестициите, както и да положи основите за увеличаване на приходите от туризма.

Като първоначална стъпка към по-интензивно сътрудничество между двете страни, правителството на Абе се е съгласил да опрости част от дълга на Куба, намалявайки го до 606 милиона евро, от които, 249 милиона да останат в кубинската икономика. Благодарение на тези средства ще бъде образуван инвестиционен фонд за японските фирми работещи там.

"Твърдо вярвам, че японските компании могат, като надеждни партньори, да направят своя забележителен принос към Куба", подчерта Абе, след среща с Раул Кастро в четвъртък.

 

   

0 коментарa

Виж още