Приключва ли 'хорото' между ГЕРБ и Реформаторски блок?

Приключва ли 'хорото' между ГЕРБ и Реформаторски блок?

ДБГ ще напусне властта и ще изтегли своите представители в изпълнителната власт, в случай, че на президентските избори резултатът на РБ е по-слаб от този на последните два избора в страната, т.е. под 200 000 гласа. Това обяви днес вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева на пресконференция на ДБГ. 

Тя прочете декларация от името на партията, която е съгласувана с всички ръководни фактори в движението, депутати и областни координатори. 
От партията изразиха несъгласие с предложението на ГЕРБ относно квадратчето в бюлетината "Не подкрепям никого". По предложение на партията, то да се отчита при изчисляване на резултатите. От РБ смятат, че това ще увеличи бариерата с 4%, което е директен удар срещу тях. 

За предсрочните парламентарни избори от ДБГ смятат, че са рисковани. Според тях, в случай, че в момента има такива, със сигурност няма да се сформира дясно центриско управление, напротив по-вероятно е ДПС и БСП да управляват. До такива би се стигнало единствено по вина на ГЕРБ, смятат още от коалицията. 

Според Кунева президентските избори ще покажат дали избирателите на РБ подкрепят тяхното участие в управлението. 
"Ако кандидат-президентската двойка на Реформаторите получи чувствително по-слаб резултат от резултатите на РБ на последните 2 избора, за нас това ще е знак за неодобрение. Веднага след изборите ДБГ ще напусне управлението и ще изтегли своите представители в изпълнителната власт", заяви тя. 

Припомняме, че до този момент се наблюдаваше изключителна подкрепа от Реформаторски блок и Патриотичен фронт при решенията, които ГЕРБ предлагаше. Днес сутринта на гости в "Тази сутрин" Цветан Цветанов дори обяви, че от ГЕРБ са били в добър диалог с тяхните коалиционни другари. Той сподели, че неведнъж от партията са се застъпвали за предложения от Реформаторите и ПФ, а за подобно обяви и забраната за гласуване на българи в чужбина. 

Квадратчето в бюлетината "не подкрепям никого", обаче стана повод за липсата на подкрепа от Реформаторски блок, което в петък премиерът - Бойко Борисов обяви като "ден разделен". 

   

0 коментарa

Виж още