Притеснителен факт -избирателни системи стават мишена за хакери!

  Притеснителен факт -избирателни системи стават мишена за хакери!

Избирателните системи в над 20 американски щата през изминалите месеци са били мишена на хакери. Това информира снощи  Министерството на вътрешната сигурност на САЩ, цитирано от Асошиейтед прес.

Разубличението е на лице на фона на нарастващата тревога,че кибер престъпници от други страни могат да сринат доверието на избирателите в честността на бъдещите избори  САЩ през ноември. Въпреки всичко федерални служители и доста специалисти по киберсигурнос заявяват многократно, че на практика би било почти немислимо за хакерите да окажат влияние на резултатите от изборите. Причината за това са системите,които са силно децентрализирани и в общи линии не са свързани с виртуалното пространство, съобщава БТА.

Един от тези служителите, споделящ пред АП как са били засечени действията на хакерите, пожела да остане анонимен, защото не е опълномощен да разговаря пред медиите по темата. Не е изяснено, отбеляза той, дали хакерите са вътрешни или чуждестранни, нито каква е крайната им цел.

Миналия месец ФБР оправи предупрежение към властите в отделните щати, че трябва да обновят сигурността на изборите, след като кибер престъпници се насочиха към системите в щатите Илинойс и Аризона. Тази седмица шефът на ФБР Джеймс Коми коментира пред конгресмени, че бюрото гледа "много, много сериозно" на действията на руски хакери, които могат да направят опит за саботаж на изборите в САЩ.

Миналия месец републиканският кандидат за президент Доналд Тръмп заяви, че се опасява от измами по време на изборите.

   

0 коментарa

Виж още