Протест в пловдивското село Труд срещу инсталация за биогаз (СНИМКИ)

Протест в пловдивското село Труд срещу инсталация за биогаз (СНИМКИ)

Живущите в село Труд, вече месеци наред се борят срещу инсталация за биогаз на територията на селището.

Днес, заради екологичните проблеми които нарастват с всеки изминал ден, те излязоха със своите семейства на протест. Местните споделят: „Вече не излизаме и не сядаме на пейките, монтирани пред домовете ни, причината е мръсният въздух. Тровим себе си и децата си.“, категорични са жителите на село Труд и добавят: „Искаме промяна!“.

Това е поредният протест на хората от село Труд, намиращо се в близост до град Пловдив. В знак на несъгласие неколкократно местните затваряха Карловско шосе.

Десетки жители днес излязоха на площада, за да изразят своето несъгласие, относно изграждането на модерна инсталация за производство на биогаз. Доводите им са, че модерното съоръжение, трови всички живеещи там. Надписите на плакатите, гласят:„Мирише, защо не ни вярвате“, „Децата, да спасим тяхното здраве и бъдещето ни“, „Отрова 24 часа шум! ВЪН!“

Хората протестират и срещу преминаващите през населеното място камиони, които отиват към предприятието и които не само замърсяват въздуха, но и с тоновете маса които пренасят разбиват асфалта на централна улица на селото и вдигат много шум.

По време на масовият протест в село Труд, полицията охраняваше протестиращите и следеше за възникването на безредици.

Селяните наричат предприетите от своя страна мерки - шествие, а не блокиране на Карловско шосе.

Ето какво споделят други живеещи в пловдивското село: „Вечер мирише много и толкова неприятно, че не е възможно човек да седне пред дома си. Понякога се събуждаме със съпругът ми от лошата миризма.“

Според местните, въздухът е отровен и опасен за здравето: „Всички се притесняваме за здравето си", споделят родители и обясняват, че именно за това са довели децата си на протест.

През зимните месеци миризмата била значително по-малка и едва уловима, но с идването на по-топлото време се засилвала и дори причинявала проблеми на страдащите от астматични заболявания и на невръстните деца.

 

   

0 коментарa

Виж още