ПРОТЕСТ! Родители на деца с увреждания излизат на протестно шествие

ПРОТЕСТ! Родители на деца с увреждания излизат на протестно шествие

Днес поне в десет града в страната, родители на деца с увреждания за пореден път ще протестират с искания държавата да осигури адекватна финансова подкрепа за децата им и да изготви електронен регистър на лицата с увреждания.

В столицата протестното шествие ще тръгне от градинката до Народното събрание, протестиращите ще преминат пред сградите на Министерския съвет и на социалното министерство, и ще завършат обиколката си пред сградата на парламента.

Още вчера, майки на деца с увреждания възнегодуваха срещу планираните от правителството промени, които предвиждат увеличаване на месечните помощи, но само за лицата до 18 години. Според родителите, децата с увреждания, стават възрастни с увреждания и проблемите с които се борят още от най-ранно детство остават често за през целият им живот.

Протестиращите майки са притеснени, как от следващата година ще се справят финансово и как ще изхранват децата си, които са навършили пълнолетие. Недоволството на родителите започна в следствие на решение на социалното министерство, децата /до 18 годишна възраст/, със степен на увреждания над 90% да получават по 930 лева месечно от следващата година.

„Бъдете промяната, която искате да видите в света!“, пише родител в социалната мрежа фейсбук и апелира обществото да подкрепи протеста. „Искаме сигурност, спокойствие и качество на живот за семействата ни. Бъдещето е неясно и страшно. А какво ще се случва с порасналите ни деца, когато нас един ден ни няма...“, допълва Галя Койчева, майка на дете с увреждания.

Грижите за децата с увреждания са изключително сериозни, поради спецификата на заболяванията. Майката героиня пише: „Често ни питат какво ни дава сили и как издържаме... Това е мотивацията - нашите слънчеви деца-герои. Те оцеляват и се развиват въпреки всичко - медицинската прогноза, социалната система, нетолерантността. Ние, техните родители, упражняваме безплатен фитнес, практикуваме медицина, рехабилитация, психология, педагогика, задобряваме в социалната и правна документация, учим и придобиваме нови професии. Даже ходим по протести... Елате! Забавно е!“, така завършва апела й към обществеността.

Протестът ще се състои днес /14 септември/ пред Народното събрание, точно в 11.00 ч.

   

0 коментарa

Виж още