Проф. Любомир Халачев: Липсата на образование може да бъде заплаха за националната сигурност

Проф. Любомир Халачев: Липсата на образование може да бъде заплаха за националната сигурност

Проф. Любомир Халачев беше гост в предаването „Лице в лице“ по БТВ в качеството си на кандидат за вицепрезидент на АБВ. Той взе участие в дебата за правомощията на вицепрезидента.

Той сподели, че в обществото има нужда от морал. Нещо, което липсва до голяма степен в последните години. Хората имат нужда да се научат отново да решават проблемите си с думи, а не с тояги, демонстрира се незачитане на авторитета и пренебрежение.

Той даде пример с неявяването на кандидатите на ГЕРБ и БСП, които на практика показват пренебрежение към своите избиратели. Халачев предложи на предстоящите избори народа да им пише неизвинени отсъствия. Тяхното бягство от отговорност и от пряк сблъсък с опонентите трябва да се накаже.

На въпроса, свързан с екстрадирането на Бююк, проф. Халачев коментира, че човешкият живот е благо, което не може да бъде компенсирано с нито една политика. Любопитен е факта, според Халачев, защо вицепрезидента Маргарита Попова не взе отношение по случая, все пак това е изцяло в нейния ресор. За сметка на това пък премиера се изказа, което навежда на мисълта за това, че и президента и вицепрезидента са назначени от Борисов. Защо е необходимо премиера да изземва функциите и на двамата.

Халачев се спря и на заплахата за националната сигурност, идваща от ширещата се неграмотност и нежеланието на младежите да станат военни. Към момента има 5000 вакантни места за сержанти и повече от 1000 офицерски. Професорът констатира, че в армейския университет тази година са заети само 50% от местата. Управляващите трябва да се запитат каква е причината да няма интерес към това образование.

Проф. Халачев отбеляза, че през следващите години страната ще има нужда от силна дипломация, точно поради тази причина АБВ издига кандидатурата на Калфин.

   

0 коментарa

Виж още