Проф. Михаил Константинов не смята, че Ирина Бокова ще стане ген. секретар на ООН

Проф. Михаил Константинов не смята, че Ирина Бокова ще стане ген. секретар на ООН

 

Професор Михаил Константинов, известен със своята работа като математик и политически коментатор, смята, че Ирина Бокова няма да стане ръководител на Организацията на Обединените нации, информира радио Фокус. Според анализатора пречката пред нея да стане генерален секретар на организацията е скандалното й име като ръководител на Юнеско. Бокова е недолюбвана от американците, заради нейната необмислена проява да приеме Палестина като член на Юнеско. САЩ, които не признават Палестина за държава заради добрите си отношения с Израел, се възмутиха от решението на Ирина Бокова и спряха финансовата си подкрепа за организацията. Това доведе до оттегляне на американските финансови средства, които бяха най-щедри от всички останали държави, правейки Юнеско големия губещ в цялата ситуация. Според Константинов решението на Бокова е нанесло непоправима вреда на нейната репутация и американците, заедно с британците, няма да я приемат за качествен кандидат за поста на ООН заради необмислената постъпка.  Политическият анализатор смята, че черното петно във визитката й предопределя нейния провал при избора за ген. секретар на ООН. Професорът сметна предложението на Меркел за промяна на Бокова с Кристалина Георгиева за неуместно и абсолютно безотговорно. Анализаторът е категоричен, че би било огромна грешка да се подмени Ирина Бокова с друг кандидат, тъй като това би ни злепоставило още повече през световната общественост и управляващите елити.

Професорът коментира и желанието на Корнелия Нинова и социалистите да изслушат министър-председателя на България Бойко Борисов по повод провалената кандидатура на Ирина Бокова.  Според експертът, Борисов и българското правителство нямат отношение по случая, тъй като не те са виновни за провала на кандидатурата.  Константинов изрази мнение, че спекулациите около Ирина Бокова са твърде преувеличени и за щастие България няма да понесе критики покрай случая.  

Все още не е ясно дали кандидатурата на Ирина Бокова ще бъде заменена с тази на Кристалина Георгиева. За мнозина такава замяна би унизила България в очите на света и почти сигурно би обрекло втория кандидат на загуба заради влизането в средата на надпреварата.

   

0 коментарa

Виж още