Психолог разкри как да спрете цигарите

Психолог разкри как да спрете цигарите

Психологът Бисера Борисова, сподели, че начинът да се отървете от вредния навик е чрез "мотивация към".

Не страхът от пораженията, които нанася тютюнопушенето, а единствено и само правилната мотивация може да откаже един страстен пушач от цигарите, това каза в интервю за Радио „Фокус“ - Пирин психологът Бисера Борисова. Освен това специалистката отбеляза, че именно това е моделът, който съдейки по постиженията които има със своите клиенти е работещ и ефективен, пише blitz.bg.

„Това, което правя, е да мотивирам клиентите си да се стремят към нещо положително, да ги мотивирам, а не да им втълпявам страх от тютюнопушенето, или пък да им припомням, че могат да се разболеят или прочие. Има много начини да се разболеем и едва ли само цигарите причиняват проблеми със здравето. По-скоро трябва да се търси път към това дадения човек да желае за себе си един по-добър живот и по-висок жизнен стандарт. Имам предвид – спортуване, по добро хранене, което да ни прави свежи и по-дълго време да бъдем млади.“, коментира още психологът.

Бисера Борисова не отрича фактите такива каквито са, като например, че един дългогодишен пушач може да бъде разпознат по цвета на кожата на улицата още когато го погледнете. При жените един от основните мотиви за отказване от тютюнопушенето е дамата да запази по-дълго красотата и добрия си външен вид, тъй като както знаете кожата на една пушеща дълги години жена посивява, тъй като се отнема кислород от клетките и те променят своя цвят.

Правилният начин е чрез „мотивация към“, т.е. да имаме един по-добър и продуктивен живот“, каза още специалиста.

Когато един дългогодишен пушач се откаже от вредния навик, много бързо започва да усеща благоприятните промени които настъпват в живота му, като прилив на енергия и сила, така че много пушачи, които са се страхували да спрат цигарите, спирайки ги веднага започват да чувстват как живота им положително се променя и това ги прави щастливи и ги мотивира никога повече да не посягат към цигарите.

   

0 коментарa

Виж още