Първанов: Готвят се машинации за предстоящия президентски вот! 

Първанов: Готвят се машинации за предстоящия президентски вот! 

Вот на недоверие към кабинета е неуместен в рамките на кампанията за президентските избори. Това заяви бившият президент на България (2002-2012г.) Георги Първанов, който е и лидерът на АБВ, в гостуването си в предаването "Тази сутрин" по БТВ. 

Според него това било начин за отвличане на вниманието от президентския дебат и скриване на кандидат- президентите. 

Той подчерта, че разполага с информация за това, че се готвят машинации за предстоящия президентски вот. След това уточни, че би оповестил публично, когато има доказателства. Лидерът на АБВ призова всички извън ГЕРБ да лобират за диалог и единодествие, с цел да не бъдат допуснати подобни машинации. 

По повод кандидатурата на ген. Радев, Първанов призна, че е разочарован от неговото поведение. "Бяхме застанали зад него, а той обърна гръб", коментира още той. А след това допълни, че генералът е имал тяхната "мощна" подкрепа и то далеч по-добра от колкото тази, която БСП му дават. "А той не се обърна да каже едно "Благодаря!" и "Изчинете!" , разочаровано заключи Първанов. 

По повод кандидатурата на Ивайло Калфин, Първанов смята, че техният кандидат ще стигне до балотаж. 
"Калфин е най-добрият дипломат от всички кандидати, доказал се е в сферата на икономиката и социалната политика, той е блестящ управленец от гледна точка на познаването на администрацията. В това отношение той е на две обиколки пред останалите", изтъкна бившият президент на България. 

По повод кандидатурата на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН, Първанов се аргументира посочвайки дублирането на кандидатурата с тази на Ирина Бокова. Според него, в случай, че Кристалина не бе кандидатирана, най-вероятно Бокова щеше да спечели напдпреварата. Той посочи, че проучването на премиера е провал, защото класирането на Кристалина Георгиева е убийствено за България. То компроментира българската дипломация и идеята Източна Европа да има свой шеф на ООН, заяви той. 

Според него Плевнелиев е бил слаб президент, защото не е защитил нито един национален интерес. 

"Ние твърдим, че аз имам право на трети мандат, това беше прочитът на много конституционалисти извън АБВ. Но за да не вкарвам страната в констиуционен конфликт и проблем и защото смятам, че Калфин има потенциал да бъде още по-добър, аз отстъпих крачка назад, за да дам своята категорична подкрепа за него", поясни още лидерът на АБВ.

   

0 коментарa

Виж още