Първанов: Да се хванем и да си реализираме АЕЦ "Белене"

Първанов: Да се хванем и да си реализираме АЕЦ

Георги Първанов който бе президент на България между 2002 и 2012 г., а в момента е лидер на АБВ, настоява проектът за нова ядрена централа да се реализира.

Първанов нарече договорните отношения с Русия за газопровода "Южен поток", петролопровода "Бургас - Александруполис" и АЕЦ "Белене", „големият шлем“ и заяви, че в енергетиката, партията чиито ръководител е той - АБВ не е априори против всичко, а ясно казват какво трябва да се случи. Според бившият държавен глава, когато става дума за големи енергийни проекти, трябва да вземем пример от поведението на съседката ни Гърция.

Първанов коментира, че е по-добре за България да се реализира проекта "Белене", но да има нова централа, тъй като след договорките между Ердоган и Путин за "Турски поток", тръгва огромен проект за ядрена централа, четири пъти по голяма от българската.Ако не бъде изграден проекта "Белене", вероятността да купуваме от Румъния и Турция, вместо да задоволяваме с евтин ток нашите потребности е много голяма.

Първанов настоява, че българската централа ще е по-евтина от всички европейски проекти и коментира, че всичките шест правителства са забавили неоправдано, "да не кажа безнадеждно" тези проекти. Те според него можели да осигурят и по-високо ниво на национална сигурност за страната. 

Лидерът на АБВ призова премиера Бойко Борисов да отиде за срещата с президента Владимир Путин в Москва, както направи преди време президентът на Република Турция Ердоган.

От думите на Първанов става ясно, че залежите в българския шелф на Черно море биха били достатъчни, за да започне износ на газ  и заяви:  "Дай боже да има газ в българския участък на Черно море, като родолюбец се надявам да се случи. Съмнявам се, обаче, че ще ще можем да продаваме, да не чакаме само това".

Георги Първанов ясно заяви, че не можем да продължаваме да угаждаме на президента на южната ни съседка Ердоган и призова за достойна позиция, принципно отношение, "да не позволяваме взаимни провокации, но и да не се сближаваме в тази ситуация".

 

Източник: dnevnik.bg

   

0 коментарa

Виж още