Първи фестивал на трюфела в Угърчин!

Първи фестивал на трюфела в Угърчин!

На 23 и 24 септември гр. Угърчин е домакин на първия в България Фестивал на трюфела. Демонстрационно приготвяне на ястия с най-скъпата гъба, гурме специалитети и показно търсене на трюфели, са само част от богатата фестивална програма. Освен наши кулинари, организаторите са поканили и италиански майстор готвач, който да разкрие пред публиката как се приготвя екзотичната гъба в родината му.

Според най-големият износител на трюфели у нас Цветозар Мичевски, България захранва света с най-много от ценната суровина. Затова му се сторило странно, че все още не й се отдава дължимото внимание с празник, както е на много места в чужбина.

1,3 кг черен трюфел се е натъкнал жител на Угърчин в двора си това лято. С обучено куче там бил намерен още около килограм, който се харчи за над 3 хил. евро. Вероятно от тази находка се зародила идеята за интересния фестивал. Негови ортанизатори са община Угърчин и Цветозар Мичевски.

Трюфелите (Tuber) са вид гъби. Според вътрешния и външния си вид те се разделят на три групи ; черни, червени и бели, откъдето и наименованието „черен диамант“, което им се дава понякога.

Отглеждат се много трудно, което, заедно със създадения стереотип, ги прави изключително скъпи. Понякога се продават на търгове с благотворителна цел на изключително завишени цени. Цените на трюфелите започват от 100 лева и могат да достигнат до 10 000 лева за килограм. Цената им зависи от кой вид са трюфелите, с какво качество са и в коя държава се търгуват. Съществуват над 100 вида, но ценени са само няколко. Белият зимен трюфел се счита за един от най-големите деликатеси в света и се среща най-вече в Южна Франция и Северна Италия. Откриват се и в много други държави, но в по-малки количества. Въпреки това основно се търгуват в Италия, Франция, САЩ и Германия.

Според цвета трюфелите са предимно бели или черни, но съществува и един вид червен трюфел.

Според сезона трюфелите са зимни или летни. По-ценни и скъпи са зимните, но те се намират много по-трудно и в много по-малки количества.

   

0 коментарa

Виж още