Работата може да коства времето Ви за сън

Работата може да коства времето Ви за сън

Един на всеки трима работещи, не успява да получи достатъчно сън. След последното проучване, учените откриха, че е много вероятно това да се дължи на това което хората правят в своето ежедневие.

Проучването показва, че е много по-вероятно хората работещи като: телефонни оператори, шофьори на камиони, служителите на железопътната линия, работещите в здравеопазването, или пък в предприятието за храни, да бъдат лишени от сън. Самолетните пилоти и религиозните дейци, от друга страна, са склонни да получат предостатъчно време за дрямка.

За да бъдем в добро здравословно състояние, експертите твърдят, че са ни необходими най-малко седем часа сън на ден. Ако човек спи по малко от така необходимите 7 часа, това може да се отрази на кръвното налягане, кръвната захар, както и увеличаване на риска от възпалителни процеси в организма. Хроничната липса на сън може да доведе до здравословни проблеми, като сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване, диабет, депресия и тревожност. Това от своя страна увеличава вероятността, преуморените работници да се наранят по време на работа или докато шофират.

Важно е да се отбележи, че хората работещи под влиянието на изключително стресови фактори, работещите на смени, както и онези които имат огромно физическо натоварване на роботното си място, трудно могат да се насладят на качествен сън. Спането в продължение на цели седем часа, за тях няма да има същият благоприятен ефект, както при онези чиито професии не са толкова стресови.

За да разберат, как точно различните работни места са свързани с това по какъв начин хората спят, изследователите от Центъра за контрол и превенция на заболяванията анализират отговорите, получени от проучване, проведено по телефона. В него ескпертите са събрали информация от близо 180 000 работещи възрастни. Изследователите открили, че близо 36,5% от анкетираните не получават достатъчно сън и че, наистина работата, която вършат хората, има пряка връзка със заболеваемостта и смъртността. Учители, библиотекари, земеделски производители, и хора, които работят в риболова и горското стопанство са склонни да отделят достатъчно време за сън, само около 31 %  от тези работещи, споделят, че спят по-малко от седем часа на денонощие.

От друга страна, повече от половината от хората, които работят в телефонните централи и в някои видове транспорт, като камиони или пътуване с железопътния транспорт, получават по-малко от седем часа сън. Около 40 % от хората, които работят в заводите, в здравеопазването, в приготвянето на храна, както и в спешната медицинска помощ, често са се лишавали от сън. Всички тези работни места имат нещо общо: в тях се изисква хората да работят нощни смени или допълнителни часове след като приключи работния им ден. Това обърква техният вътрешен биологичен часовник, а от там се повлиява здравето и живота на тези хора.

Разбира се, това не е в следствие само на професията, която те практикуват. Изследователите също така са установили, че хората, които не са женени или са разведени със своите съпрузи, по-младите от 54 години, онези които имат само основно образование, е по-вероятно да бъдат лишени от сън.

Проучването разбира се има слаби страни, тъй като хората съобщават за това по колко сън получават. Възможно е някой от тях да се подвели изследователите. Например, хората, които работят в отраслите, които регулират това от колко сън имат нужда (като пилотите например) може да докладват, че получават повече време за сън, отколкото в действителност, поради някакъв външен фактор, от който се чувстват застрашени.

Има стратегии, които работниците могат да използват, за да изместят времето за сън, като например, това да спят преди нощна смяна, доброто хранене и поддържането на последователен график на сън, казват учените от Центърът за изследване на съня - UCLA. Но това не винаги зависи от служителите. При желание, работодателите могат да направят живота на служителите си по-лесен, като изработят предварителен график за работата на смени. Това няма да е полезно единствено за работниците, но като цяло и за икономиката.  

   

0 коментарa

Виж още