Равносметката за лято 2016 година - 3000 чужденци с алкохолно натравяне

Равносметката за лято 2016 година - 3000 чужденци с алкохолно натравяне

Всяка вечер в баркрол турове по черноморските курорти на България участват над 90 чуждестранни граждани.

Анализ показва, че най-малко 3000 чужди туристи минават през държавните и частни клиники във Бургас и Варна заради алкохолно натравяне по време не почивката си у нас, пише dnes.bg.

Оказва се, че частните кабинети към някои от по-луксозните хотели на територията на Слънчев бряг и Несебър действат по скоро като изтрезвители, отколкото като лечебници. Там е и най-големият отчетен процент на натровените с алкохол.

Данните от туроператорите показват, че абсолютно всяка вечер в баркрол туровете участват общо около 90 души, като те са туристи от 20-30 хотела. Сметката показва, че за близо 60 дни в силен сезон, това се равянва на около 5400 пияни до козирката чужди туристи. Според препатили представители на туроператорите половината от тях са за реанимация, защото са напълно неадекватни.

ЗА добро или за лошо през тази година няма въведен режим, контрол и ограничение в часовете, когато да приключват баркроловете. И след лед като обиколят 20-30 заведения и изпият по няколко питиета във всяко от тях, туристите се превръщат в полутрупове, а алкохолното натравяне с е превръща в сериозна опасност за живота им.

Свидетел на случващото се в нощните заведения споделя, че е невъзможно, само трима туроператори да успеят да приберат по хотелите 90 туристи и то пияни и неадекватни и допълва : „Това е просто абсурд. Повечето се губят". За да подпомагат пияните туристи и най-вече за да не ги губят, някои от родните хотели са оборудвани с частни клиники и със собствени линейки за да прибират и лекуват алкохолизираните си туристи.

В клиниката по токсикология на Военноморската болница в морската столица например, за лечение от махмурлук се заплаща по 300 лева. Толкова струва еднодневната детоксикация на изпаднали в несвяст след запой граждани от страните извън ЕС.

В медицинските центрове по черноморските комплекси сумата може да надхвърли 500-600 лева. Чужденците от обединена Европа имат предимства пред останалите, тъй като признават здравните им книжки, a имат и застраховки, от които медицинските центрове в курортите се възползват максимално, коментират специалисти в бранша.

В Бургас, около половината от всичките 600 чужди туристи, имат проблеми предизвикани предимно в следствие от алкохолно натравяне.

   

0 коментарa

Виж още