Радикален ислямист се призна за виновен пред съда в Хага

Радикален ислямист се призна за виновен пред съда в Хага

Радикален ислямист се призна за виновен пред международния трибунал за унищожение на древни културни паметници в Мали. Мъжът застана днес пред Международния наказателен съд (МНС) в Хага и направи самопризнание относно вината си за разрушаването на прочутите древни мавзолеи в намиращи се в пустинята град в Мали Тимбукту, предадоха Асошиейтед прес и ДПА, цитирани от БТА.

Това е първият процес за разрушаване на световни културни паметници, гледан от МНС. Ахмад ал Факи ал Махди застана хладнокръвно пред съдиите и се призна за виновен "с дълбоко съжаление и голяма болка".

Той даде насока на мюсюлманите по света да не извършват подобни ужасни вандализми, като каза, че "те няма да донесат нищо добро на човечеството".Ал Махди бе начело на радикалната ислямистка групировка Ансар Дине, която през 2012 г. унищожи 14 от 16-те еднокамерни гробници на великите мислители, живели преди няколко века в Тимбукту.

Мавзолеите присъстваха в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Според Ансар Дине те се определят като "фалшиви идоли", които се припокривали с нейната представа за исляма.

Групировката, имаща връзка с терористичната мрежа Ал Каида, успя през 2012 г. да създаде надмощие над Северно Мали, изправяйки западноафриканската страна пред разделение. Екстремистите бяха изтласкани от там от изпратените от Франция военни части, които през 2014 г. арестуваха Махди в съседен Нигер.

"Аз наистина искам да се разкая и съжалявам за щетите, които причиних с действията си", заяви той пред международния трибунал и помоли малийците да го смятат за "син, който е загубил своя път". Прокурорът на МНС Фату Бенсуда каза, че Махди е изиграл "централна роля" в ужасното деяние, като лично е "идентифицирал древните паметници и е определил реда, в който те да бъдат разрушени".

   

0 коментарa

Виж още