Радиофестивалът „Аларма пънк джаз“ ще приветства ирански пианист!

Радиофестивалът „Аларма пънк джаз“ ще приветства ирански пианист!

Радиофестивалът „Аларма пънк джаз“ на програма „Христо Ботев“ на Българското национално радио ще дари усмивка на феновете на съвременната авангардна музика със солов концерт на американския пианист и композитор от ирански произход Амир Косроупур. Събитието ще се проведе днед от 21:00 ч. в Чешкия център (София, бул. „Раковски“ №100). Програмата включва творби на Стеван Ковач Тикмайер и Амир Косроупур, както и импровизационна част.

„Неудържим замах, непретенциозна директност, железни пръсти“ – така описват концертите на Амир Косроупур в „Лос Анджелис Таймс“.

Музикалната биография на Косроупур е доста интересно – образование, започнало в най-ранно детство в Южна Калифорния, продължило в Канзаския университет, а после и в Manhattan School Оf Music, където Косроупур защитава докторат. Следват соло-рецитал в Steinway Hall в Манхатън, включващ американска музика, писана след 1975 г., Деветата симфония на Бетовен, изсвирена от вътрешната страна на клавиатурата (като пианистът стои в специално изрязана за целта дупка в корпуса на рояла), колаборации с театрални компании – с ТАСТ в Ню Йорк, с Shana Cordon Theatre и Quake Theatre в Боулдър, Колорадо, с Маргарита Блъш в Кънектикът; пиано-дуото Corky Has A Band (с пианиста Дейвид Бруум), чийто нов албум The Brimstone Project е амалгама от препарирано пиано, електроники и семпли от гласа на гневен проповедник.

Амир Косроупур е в България заради специалното си участие в спектакъла „Разгръщане“ на Маргарита Блъш (Мансфилд, Кънектикът), част от програмата на фестивала „Панаир на Куклите“ (на 16 септември от 16 ч. в Театъра на Армията). Радиофестивалът „Аларма Пънк Джаз“ на програма „Христо Ботев“, в рамките на който ще изнесе соловия си концерт New American Works + Improvisation, е платформата, препоръчана му от самия Тикмайер. След концерта „Аларма Пънк Джаз“ ще оповести и пълната си програма до края на годината.

Билетите са по 8 лв. - предварителна продажба в системата и на касите на Eventim: ttp://www.eventim.bg, и по 10 лв. на входа на залата преди концерта.

 

   

0 коментарa

Виж още