Развитието на изкуствен интелект-все по-близо до нас!

 Развитието на изкуствен интелект-все по-близо до нас!

Бавно, но сигурно, изкуственият интелект се идва до нас до момента, в който ще може да замени служителите в доста напрвления. Развитието му обаче води и до много противоречия и дискусии. Как точно ще се гарантира, че апокалиптичните сюжети във филми като "Терминатор" например няма да се случат в реалният свят?

Развитият изкуствен интелект най-малкото ще доведе до много изменения в икономиката и обществото. Изменения, които биха изглеждали ужасни за много хора. Например загубата на работни места и осигуряването на някакъв доход на тези хора.

Големите технологични компании влагат огромни суми в разработката на изкуствен интелект. Те обаче не подценяват и опасностите. Според информация на в. "Ню Йорк Таймс" представители на Google, Amazon, Facebook, Microsoft и IBM организират редовни срещи, на които дискутирт бъдещето на изкуствения интелект.

Дискусиите им са на най-различни теми. Как интелигентните системи ще въздействат на бизнеса, икономиката, транспорта и дори на военните действия. Срещите имат една цел - да се гарантира, че изкуственият интелект и разработката му се движат в посока, която ще съдейства на хората, а няма да им вреди.

Срещите не са официални, но групата скоро да се стане съвсем реално партньорство. Една от целите му е и изграждане на ясни правила за регулация, която да дав гаранция, че няма да има злоупотреби. Искането на компаниите е да изпреварят грубата намеса на институциите, които в един момент ще поискат да регулират сегмента и да създадат "правилните правила" преди това.

Според вестника, петте компании имат план за обединение на усилията си в обща организация. Тя може да бъде обявена още в средата на този месец.

   

0 коментарa

Виж още