Разговор за бежанците, между премиерът Борисов, Меркел, Орбан и Вучич

Разговор за бежанците, между премиерът Борисов, Меркел, Орбан и Вучич

Премиерът Бойко Борисов, настоява за общоевропейско решение по темата за бежанците.

От правителствената пресслужба, съобщиха, че министър-председателят на страната ни е провел телефонни разговори с Ангела Меркел - канцлер на Федерална република Германия, с Виктор Орбан - унгарския премиер и с Александър Вучич сръбския министър-председател, пише dnes.bg.

Премиерът Борисов и Ангела Меркел обсъдиха подготовката на предстоящата в Братислава на 16 септември, среща на държавните и правителствените ръководители на държавите-членки в ЕС. Мигрантската криза в Европа, както и необходимостта от намиране на единно европейско решение за справяне с мигрантския поток, ще бъде основна тема на предстоящия форум.

По време на разговора си с канцлера Меркел, Борисов подчерта, че ЕС и южната ни съседка Турция ще се наложи взаимно да разрешат проблемите си, а всички държави солидарно да положат усилия за изпълнение на постигнатите до момента договорености и поети ангажименти от ЕС.

Министър-председателят Борисов и Виктор Орбан - премиерът на Унгария се обединиха във връзка със срещата на върха в Братислава. Според двамата в словашката столица трябва да бъдат проведени дискусии за състоянието на ЕС , след напускането на Великобритания от съюза, както и все по-засилващата се на територията на стария континент миграционна вълна.

Борисов отново потвърди становището си, че ще настоява за общоевропейско решение и проява на истинска солидарност между държавите в Европа, относно разрешаването на задълбочаващия се проблем с нарастващата мигрантска вълна и адекватна защита на външните европейски граници, включително тези на България, която е твърде уязвима за мигрантския поток.

Виктор Орбан ще присъства на официално посещение в България на 13 и 14 септември, по покана на Борисов, на която се очаква заедно, двамата премиери да направят обход на част от преградното съоръжение на българско-турската граница.

В разговора със сръбския му колега Александър Вучич, основен акцент отново бе мигрантската криза, като двамата бяха категорични за необходимостта от увеличаване на двустранните комуникации, както и сътрудничеството за запазване на сигурността и спокойствието на гражданите в България и Сърбия.

   

0 коментарa

Виж още