Разкрит! Дейвид Камерън е виновен за възхода на ИДИЛ и сриването на Либия

Разкрит! Дейвид Камерън е виновен за възхода на ИДИЛ и сриването на Либия

Изобличаващ доклад казва, че Дейвид Камерън е виновен за процъфтяването на ИДИЛ. Там още се твърди, че неговата "зле замислена" война срещу полковник Кадафи "е направила света по-опасен".

"Зле замислената" военна намеса на Дейвид Камерън в Либия подхрани мигрантската криза и ускори растежа на ИДИЛ, предупреждават депутатите във Великобритания.

Тежкото обвинение е насочено към решението на бившия министър-председател за провеждане на  военни действия през 2011 г. Категорично се казва, че интервенцията се основава на "погрешни предположения“, информира Дейли мейл.

Междупарийния комитет обвинява г-н Камерън в пренебрегване на мнението на висшите военни и липсата на надеждна разузнавателна дейност при следването на "опортюнистична политика на смяна на режима" в Либия.

В доклада се казва, че Камерън не е помислил за това как Либия ще се справи след отстраняването на диктатора полковник Кадафи, подготвяйки по този начин страната за пълен хаос.

Твърди се още, че нескопосаните военни действия в Либия проправят пътя за нова голяма терористична тренировъчна база за фанатиците на „Ислямска държава“.

До лятото на 2011 г., ограничената намеса за защита на цивилното население бе продиктувана от политиката за смяна на режима. Тази политика не е имала готова стратегия за подкрепа и реформа в Либия след падане то на Кадафи.

Резултатът е политически и икономически колапс, война между милицията и племената, хуманитарни и мигрантски кризи, масови нарушения на човешките права, разпространението на оръжия в региона и развитието на ислямска държава в Северна Африка.

Международна коалиция, водена от Великобритания и Франция стартира удари срещу силите на Кадафи през март 2011, след като режимът заплаши да атакува бунтовниците в град Бенгази.

Г-н Камерън заяви, че намесата е била необходима, за да се предотврати клането на цивилни, но новият доклад казва, че въпреки ужасяващите нарушения на човешките права в продължение на 40 години, Кадафи не е имал планове за широкомащабни атаки срещу цивилното население на Либия.

Днешният доклад критикува г-н Камерън за заповед за военни действия, въпреки резервите на тогавашния началник на генералния щаб на отбраната лорд Ричардс.

Депутати го обвиняват и за унищожителната липса на следвоенно планиране. Докладът цитира непубликувани изследвания от Камарата на общините, доказващи, че  Великобритания е похарчила £ 320 милиона за  бомбардировки в Либия, но само £ 25 млн за реконструкцията й.

Г-н Камерън не даде информация за разследването, като каза, че е твърде зает. Говорител на британското външно министерство заяви, че решението за намеса в Либия е международно, поискано от Арабската лига и упълномощено от ООН.

   

0 коментарa

Виж още