Разменната монета ли е Крим?

Разменната монета ли е Крим?

Спекулира ли руският печат за сближаването между Киев и Анкара?!
Заглавие в "Независимая газета", гласи, че е възможно Крим да се превърне в разменна монета за султански амбиции. Президента на южната ни съседка - Реджеп Тайип Ердоган, в събота /20 август/ в разговор по телефона с украинския лидер Петро Порошенко, потвърди, че въпреки затоплянето в отношенията с Русия, Турция няма да признае промяната в границите на Украйна. 
Порошенко проведе разговор с вицепрезидента на САЩ Джо Байдън, както и с Андрей Киска - президента на Словакия, преди разговора с Ердоган. Според пресслужбата пред Байдън и Киска, украинския лидер повдигнал темата за Крим. 
Идеята бе посрещната скептично от украинските експерти, защото без участието на Русия няма алтернатива за решаване  на казусът за анексирания полуостров. Овсен това Дмитрий Песков - прессекретарят на Владимир Путин, предупреди, че Русия няма да участва в новия формат, защото "въпрос за Крим не съществува". 
Друг проблем е и това, че до края на 2016 година Вашингтон е зает с президентските избори и нови проекти при това с непредсказуем резултат, не са приоритет за САЩ към настоящият момент.
Според "Московский комсомолец", Ердоган затопли отношенията си с Порошенко, но турският лидер почти винаги води двойна, дори тройна игра. Президента на Република Турция винаги има наум друга възможност: "било утре, било вдругиден пак може би ще трябва да се озъби на Русия", докато омайва Запада с политиката си за сближаване с Москва.
Към момента отношенията на Реджеп Ердоган със Запада са стигнали до клинч, а докато това е така, за президента на Турция няма да бъде изгодно да влиза в конфликт и с Русия. "Московский комсомолец" предрича, че в интерес на държавният глава на Република Турция е да се преструва, че е настъпил т. нар. "златен век", в контактите между Анкара и Москва. 
Това е и основната цел на изявлението, че ако Русия пожелае, няма пречка нейни самолети да се разположат в използваната от НАТО турска военновъздушна база Инджирлик, направено от турския премиер Бинали Йълдъръм.

„Русия  не бива да забравя, че в лицето на Ердоган има извънредно несигурен партньор, доказателство за което са отношенията с Порошенко“, добавя "Московский комсомолец".

 

Източник: dnes.bg

   

0 коментарa

Виж още