РАЗСЛЕДВАНЕ: Фирми за недвижими имоти предлагат консултантките си за компаньонки!

РАЗСЛЕДВАНЕ: Фирми за недвижими имоти предлагат консултантките си за компаньонки!

В България – парадоксално за ситуацията на пазара като цяло – бизнесът с луксозни недвижими имоти процъфтява. Ако отворите сайтовете на няколкото агенции, специализирани в продажбата и отдаването под наем на изключително скъпи и перфектно обзаведени имоти в големите градове, ще останете с впечатлението, че те работят някъде в Ница или Монте Карло.

Трудно е да се повярва, че бизнес може да се развива в тази ограничена ниша, където продажбите на година едва ли са повече от 5-6 на брой. Просто няма толкова много свръхплатежоспособни клиенти, а хората, които могат да си позволят тези цени, не сменят често имотите, които притежават.

Разследване на нашия екип показа как всъщност се формират печалбите на тези агенции и какви пари се перат с помощта на този уж напълно легален бизнес.

Разследването ни доведе до агенция, която предлага „уникални“ имоти. Спестяваме името й, защото доказателствата за това, до което стигна нашият екип, са по-скоро от компетенцията на съда, отколкото на медиите.

Схемата е следната – собственик на имот предоставя дома си за отдаване под наем или продажба. Сключва договор с агенцията, като й дава пълно право да се разпорежда с имота в рамките на нужното за продажбата, което предполага достъп до имота по всяко време, декорация, почистване, зареждане с продукти дори, за да бъдат посрещани платежоспособните клиенти. Това означава, че агенцията практически разполага с имота за неограничено време.

Оттук нататък следват два варианта.

Клиенти на агенцията са не само продавачите и купувачите на имоти, но и богати господа, които имат нужда от терен за забавления. Срещу приличен еднодневен наем, господата могат да използват избрана луксозна къща, за да си осигурят анонимно преживяване с компаньонка. За отбрани клиенти компаньонката понякога е осигурена от самата агенция за недвижими имоти.

Често, твърдят нашите източници, компаньонките работят на щат в риъл естейтс агенцията като продавачи. Втората им тайна професия в услуга на неявните клиенти им гарантира дохода.

Вторият вариант е по-обвързващ и е базиран на схемите за изпиране на пари от проституция. Уникални имоти от този вид се предоставят на сутеньори – собственици на бизнес с проститутки. Често името на собственика на имота (който не е наясно за какво се използва дадения под наем терен) е достатъчна гаранция, че няма да се стигне до преследване от правоохранителните органи. Тази схема веднъж вече излезе на бял свят, когато през 2014 г. бургаски полицаи се натъкнаха на публичен дом в имот на съдийка, отдаден под наем чрез агенция.

Зад софийската агенция, за която става дума, стоят наистина сериозни играчи. Съмняваме се, че разкритията ни ще стигнат реално до съда, а и опасността от саморазправа с всеки журналист, провел разследване, е огромна. Но на всяко беззаконие някой ден бива сложен край.

   

0 коментарa

Виж още