Райна Кабаиванска е наградена за музикален принос!

Райна Кабаиванска е наградена за музикален принос!

С наградата на София за значими постижения в културата - област “Музика” бе удостоена Райна Кабаиванска на връчването на наградите на София на 17 септември т.г по повод невероятен принос към културата на града. Наградата е за цялостното творчество на голямата оперна легенда в развитието на млади оперни певци от България и чужбина в майсторските ѝ класове в Нов български университет. Тази година за майсторския клас на примата в София пристигнаха претенденти за участие в него от 19 различни държави.Наградата беше връчена на 17 септември на официална церемония в Софийска опера и балет. Появата на Райна Кабаиванска предизвика аплодисменти и изправи на крака цялата зала. 

Райна Кабаиванска се сдоби с приза на София само седмица преди заключителния галаконцерт на учениците в нейния масторски клас на 25 септември в Софийска опера и балет.  За българската публика концертът е едно от най-очакваните събития в началото на музикалния сезон всяка година.
 
Майсторските класове на школата Кабаиванска се състоят и организират от НБУ от 2001 г. Настоящият клас на примата в София /9-24 септември/ е шестнадесетия пореден път, в който в София се събират млади оперни певци от цял свят. До сега фонд „Райна Кабаиванска“ е присъдил повече от 70 стипендии в три категории за обучение с Райна Кабаиванска – за майсторския клас в Нов български университет; за майсторския клас в Академия Киджана в Сиена, Италия и специални едногодишни стипендии за Института “Веки - Тонели” в Модена, Италия.

 Кабаиванска е една от най-невероятните съвременни оперни изпълнители на България. Началото на музикалното си поприще на Кабаиванска стартира през 1961 г. с дебют в Миланската скала и преминава през всички световни оперни сцени – Ковънт Гардън в Лондон, Парижката опера, Театро Реал в Мадрид, Метрополитън опера и Карнеги Хол в Ню Йорк, Театро Колон в Буенос Айрес, Щатсопер в Хамбург, Дойче Опер в Берлин, Софийската опера, Большой театър в Москва, операта в Токио, Фестивала в Залцбург и много други. Партньори на Райна Кабаиванска на сцената са няколко поколения велики тенори – Франко Корели, Марио дел Монако, Джон Викерс, Карло Бергонци, Алфредо Краус, Пласидо Доминго, Хосе Карерас, Лучано Павароти.
 

   

0 коментарa

Виж още