Реакция! Вътрешен министър изпревари съда и подаде оставка

Реакция! Вътрешен министър изпревари съда и подаде оставка

Румънците продължават да бъдат пример за нетърпимост към корумпирани и некадърни министри в правителството си. Техният министърът на вътрешните работи, Петре Тоба, изпревари събитията и предпочете да подаде оставка. Определено над него бе упражнен натиск, прокуратурата непременно държеше да започне разследване срещу него по обвинение за укриване на заподозрени в случай за вероятна злоупотреба с политическа власт и обществени средства, информира frognews.bg.

Прокурорите, специализирани в борбата с корупцията във висшия ефелон, в четвъртък изпратиха искане до Клаус Йоханис, президент на Румъния, да разреши разследване на вътрешния министър. В съответствие с румънските закони, министри правителството могат да се  разследват само след дадено съгласие от държавния глава.

Тоба казава, че е решил да се оттегли, за да не бъде въвлечено министерството в обществен скандал точно преди изборите. Това решение бе оповестено само ден, след като правителството определи 11 декември за дата за провеждане на парламентарните избори.

 

Той ясно заяви, че категорично отхвърля отправените му обвиненията и ще съдейства на властите за изясняване на случая.

 

Според отправеното обвинение Тоба не е разрешил да бъдат разсекретени важни документи по случай, в ущърб на служители от службата за вътрешна сигурност DIPI на неговото министерство. Разследва се обвинение, което е свързано със злоупотреба с 410 000 леи (100 000 евро) държавни средства.

 

Въпросното дело, обвиняващо служителите от DIPI, стартира през месец май и в него има обвинение срещу тях, че са отклонили държавни средства, които били  определени за националната сигурност. Тези пари били използвани за покупка на кукленски къщи, мишени за дартс, екипи за волейбол и стрелба с лък и книги  луксозна подвързия от кожа.

Отказът на Тоба за разсекретяване на  документите се тълкува от прокуратурата като помощ за обвинените от страна на министъра.

Това една ли ще му спести главоболията, присъдата и изтърпяването на наказанието. Възможно е и документите да разкрият още по- голяма вина, но времето ще покаже!

   

0 коментарa

Виж още