Революционер или деспот: Вижте как реагира света след смъртта на Фидел Кастро

Революционер или деспот: Вижте как реагира света след смъртта на Фидел Кастро

Фидел Кастро почина на 90 годишна възраст. Тъжната вест обяви брат му Раул Кастро, късно снощи. Бунтовническият лидер и бивш президент на Куба, беше противник на последните десет президента на Америка и непоколебим социалист до смъртта си.

В борбата с диктатора Фулхенсио Батиста, Кастро и неговите войници бяха буквално пометени на 8-ми януари 1959 г. в Хавана.

Кастро бе тържествено посрещнат в Централна и Южна Америка, където задържа хиляди политически затворници и хвана изкъсо своите хора, въпреки обещанието за освобождение и равенството. Много от тях избягаха в САЩ през следващите десетилетия.

Неговото влияние остава спорно, а реакциите на политическите фигури в целия свят са различни.

 Конгресмена Илеана Рос-Лехтинен, която представлява южната част на Флорида, район заселен от много кубински изгнаници, написа, че трябва да се възползват от случилото се: "Ние трябва да се възползваме от момента и да помогнем за написването на нова глава в историята на Куба, която е свободна, демократична и просперираща.Тиранина е мъртъв и това може да бъде едно ново начало за последният останал комунистически бастион в Западното полукълбо", допълни тя в своето изявление.

"Посланието сега е много ясно за тези, които си мислят, че в Куба ще продължи безпорядъка, внасян чрез насилие и страх от властимащите. Стига толкова!", написа в личният си профил в Twitter.

Премиерът на Индия - Нарендра Моди, поднесе съболезнованията си на семейството на починалият и нарече Кастро "една от най-емблематичните личности на 20 век."

„Изказвам най-дълбоките си съболезнования на правителството и народа на Куба за смъртта на Фидел Кастро. Нека душата му почива в мир. Фидел Кастро беше  една от най-емблематичните личности на 20 век. Индия скърби за загубата на един голям приятел.“, написа в социалната мрежа Twitter, Нарендра Моди.

За други, фигурата на Кастро символизира неподчинението в Западнаото потисничество. В знак на почит в  Twitter, видният пакистански политик Имран Хан, описа Кастро като борец за народа си.

„Кастро заздрави кубинската нация, която благодарение на него, устоя на агресивните действия на САЩ. Той стана световен лидер и името му беше свързвано с анти колониалната борба.“

Мексикански президент Енрике Пеня Нието написа в социалната мрежа, че Кастро винаги е бил приятел на Мексико и е допринесъл за полагането на стабилната основа в "отношенията, диалога и солидарността."

 

   

0 коментарa

Виж още